Poseidon ’56 slaat zich als familie door de corona crisis

Nu er door de corona pandemie geen wekelijkse RidderSportShow is op de zender wordt de luisteraar op de hoogte gehouden van de sport en verenigingen binnen de gemeente met een vast item in Prettig Weekend. Op zaterdag 17 april 2021 sprak presentator Hans Muntz met Ditty Romijn van Poseidon ’56.

Poseidon ’56 is de zwem- en waterpolo vereniging uit Ridderkerk welke in juni van dit jaar 65 jaar wordt. Ditty hoopt dat op gepaste wijze te kunnen vieren maar zoals zij zelf zegt, “alles is een beetje onzeker in deze corona tijd dus het is afwachten.” In deze corona periode wordt er niet meer gezwommen bij Poseidon, alle wedstrijden en competities zijn stopgezet. “Maar gelukkig mag er wel gewoon getraind worden, en dankzij De Fakkel mogen wij gebruik maken van het buitenbad. We hebben aardig wat uren daarvoor beschikbaar gekregen, en daar zijn onze ruim 300 leden erg blij mee. We hebben slechts een korte periode echt stilgelegen en zijn vrij snel dingen gaan ondernemen. Toen er nog geen buitenbad beschikbaar was, zijn we voor de jongeren o.a. landtrainingen gaan faciliteren, en we communiceren ook veel met onze leden. Het is toch eigenlijk een soort grote familie.”

In september 2020 is er vanuit de waterpolo nog een ‘familie kamp’ georganiseerd, waarbij iedereen op een veilige en verantwoorde manier kon genieten van een heerlijk weekend weg. Het onderstreept het familie gevoel binnen Poseidon. “Velen komen bij ons zwemmen als kind, en hun kinderen zwemmen inmiddels ook bij ons. Mensen zijn ons echt heel trouw, en daar zijn we ontzettend blij mee.” Vanuit Poseidon zijn er ook zeker talenten doorgebroken en ook die vinden altijd hun weg terug. “Tonia Ruybroek bijvoorbeeld. Zij is als kind al bij ons begonnen, en heeft ook vrij hoog gezwommen. Ze zwemt nog veel mee, zit bij de waterpolo en traint mee met het eerste. Ze is nu onze voorzitter, maar heeft wel besloten een stap opzij te doen aan het eind van april. André den Exter zal haar functie dan overnemen.”

Een ander lid van Poseidon, Thomas van Wanrooij, mag later dit jaar meedoen aan de Paralympics, de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming. “Thomas traint momenteel bij de KNZB, en is nog steeds lid van onze vereniging. Hij is bij ons begonnen en we hebben samen aan de weg getimmerd, dus daar zijn we erg trots op.”

Presentator Hans Muntz met Ditty Romijn van Poseidon ’56


Voordat het nieuwe seizoen zal starten, zal Poseidon nog een aantal andere zaken organiseren. “Normaliter hebben we altijd de school kampioenschappen, voor zowel zwemmen als waterpolo, maar die kunnen door de corona maatregelen niet doorgaan. Dit is voor ons een goede manier om leden te werven, dus moesten we iets anders verzinnen. Zo zijn we aangesloten bij de Brede School. De kinderen mogen dan zes keer mee zwemmen bij onze trainingen, om te kijken of het iets voor hun is om te gaan doen.” Kinderen mogen natuurlijk altijd mee trainen bij Poseidon, ook buiten de school om. “Men kan altijd even een kijkje nemen op onze website, poseidon56.nl. We reageren doorgaans dezelfde dag nog op de mails.”

Momenteel mogen alleen de leszwemmers binnen zwemmen. “Op de laatste persconferentie bleek dat we misschien in mei weer naar binnen mogen, maar dat is echt afwachten. Het kan zo weer omslaan, en dan blijven we met een gedeelte toch veilig buiten. Het wordt gelukkig weer beter weer, maar we hebben wel kou geleden. Gelukkig is het buitenbad 25 graden, het warmste in de omgeving.”

Er wordt dus alleen getraind bij Poseidon, maar alles zo veilig mogelijk. “We hebben van maandag t/m zaterdag plek om te trainen, elke avond en op zaterdag in de ochtend. Men tekent zich in en we verdelen de groepen zo netjes mogelijk zodat iedereen veilig kan trainen.” Helaas voor Poseidon zijn er nog geen wedstrijden mogelijk, ook niet intern. “Nee, dat mag helaas nog niet. Dat is alleen voor de hoofdgroepen van de waterpolo, en daar behoren we niet toe.”

Tekst: Celwin Frenzen
Foto’s: Wessel Dekker