Postduivenvereniging De Reisduif bestaat in oktober 90 jaar

Nu er door de corona pandemie geen wekelijkse RidderSportShow is op de zender van Radio Ridderkerk wordt de luisteraar op de hoogte gehouden van de sport en verenigingen binnen de gemeente met een vast item in het radioprogramma Prettig Weekend. Op zaterdag 22 mei 2021 sprak presentator Hans Muntz met voorzitter Dirk Lodder van Postduivenvereniging De Reisduif.

Zaterdag 22 mei 2021 was een drukke dag bij de vereniging, met twee vluchten waaronder een uit Frankrijk over een afstand van 523 km. De Reisduif bestaat al lang, de vereniging is op gericht op 15 oktober 1931 en bestaat dit jaar dus 90 jaar. Men hoopt dat dit heugelijke feit dit jaar ook gevierd kan worden met de leden met een etentje. De vereniging had in de jaren ’80 zo’n 100 leden, maar met de tijd zijn er velen gestopt of overleden waardoor er nu nog slechts 18 leden over zijn, waarvan er 10 actief zijn met een hok met duiven.

Elke vrijdagavond is clubavond

De Reisduif heeft een groot clubhuis aan de Prinses Irenestraat in Slikkerveer, dat in 1978 is gebouwd door de eigen leden. Hier gebeurt alles dat met de vereniging te maken heeft, zoals het inkorven van de duiven die op vlucht gaan. Elke vrijdagavond is er clubavond op het clubhuis. “ Alle (oud-)leden zijn welkom voor een praatje, een kaartje leggen of een lekker kopje koffie,” aldus Lodder.

Corona zet een streep door de vluchten

Toen in maart 2020 de corona pandemie in al zijn hevigheid uitbrak, was het seizoen voor De Reisduif nog niet van start. Des te groter de impact, want iedereen was in volle voorbereiding met het africhten van de duiven voor de start van de vluchten in april. “We hebben toen overal een streep door gezet, tot we in mei het sein ‘brandmeester’ kregen en weer langzaamaan wat dingen mochten gaan organiseren, binnen alle maatregelen.” Dat ging heel de zomer zo door. Het seizoen, dat tot half september liep, is goed afgerond maar na twee vrijdagse clubavonden moest het clubhuis wederom op slot door de tweede golf.

Clubhuis De Reisduif


Hoe gaat het nou in zijn werk?

“Voor de leek is het soms lastig te begrijpen, hoor ik wel eens,” vertelt Lodder. “Je hebt het hok natuurlijk, daar verzorg je de duiven de hele week zo goed mogelijk.” Lodder traint zijn duiven twee of drie keer in de week. “Ik laat ze ’s ochtends een uurtje vliegen in een groepje, en roep ze dan weer ‘naar binnen’. Ze luisteren erg goed.” Vanaf begin april tot half september zijn er vluchten, over kortere en langere afstanden. “Voor langere afstanden geef je ze wat ander voer, zodat ze het langer volhouden.”

Hoe hard vliegt een duif?

Op donderdag of vrijdagavond worden de duiven naar het clublokaal gebracht. Alle duiven hebben een chip om, vroeger een gummy ring, waarmee ze worden aangeboden aan de inkorver. “Deze registreert welke duif het is en doet de duif in een grote verzendmand. Later op de avond worden ze dan opgehaald met een grote vrachtwagen en gaan ze naar België of Frankrijk, waar ze worden losgelaten. Je kunt dan op de site zien hoe laat ze vertrokken zijn.” Maar hoe weet je dan hoe laat de duif weer thuis is? “Als ze voor de wind vliegen halen ze wel 130 km/u, tegen de wind vliegen ze zo’n 75 km/u. Je weet de afstand, dus kan je dan uitrekenen hoe laat ze thuis zijn. Thuis worden ze dan ook weer gescand en geregistreerd. Ze lopen bij binnenkomst over een antenne heen”

Er worden ook prijzen gewonnen bij de vereniging. “We hebben gemiddeld 1 op de 4 duiven prijs. Dus op 100 duiven hebben we dan 25 prijzen. Als we weten dat dit verdiend is, gaan we naar de club toe en wordt alles weer uitgelezen op de computer en krijgen we de uitslagen op de vereniging.” De Reisduif is aangesloten bij de CC Drechtsteden, een soort onderlinge competitie met de omliggende gemeentes. “Dan krijg je nog de competitie voor Zuid Holland en de Nationale.” Lodder heeft zelf zo’n 50 oude duiven en 40 jonge duiven. “Als een duif te oud is gaat deze naar de kweek en probeer je er jongen mee te kweken. Ze kunnen best oud worden, ik heb er eentje van 18 zitten thuis.”

Het is heel lastig om leden te winnen voor De Reisduif. “Steeds minder mensen houden duiven. Er wordt wel aangedrongen om te fuseren met andere verenigingen, maar dat hoop je zo lang mogelijk uit te stellen. Het is voor veel mensen nu een thuiswedstrijd, lekker op de fiets.”

Heeft u ook interesse of wilt u meer weten over Postduivenvereniging De Reisduif? Ga dan op vrijdagavonden eens langs bij het clubhuis voor een gezellig praatje. Het clubhuis is elke vrijdag, mits de corona maatregelen het toelaten, geopend tot ongeveer 23:00 uur.

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.

Presentator Hans Muntz met voorzitter Dirk Lodder van Postduivenvereniging De Reisduif.

Foto’s: Arjan ’t Jong
Wessel Dekker