Sport

Rijsoord: acceptabel verlies in Alphen

Rijsoord heeft zaterdagmiddag een acceptabel verlies geleden tegen ARC in Alphen aan den Rijn. Na tweemaal vijfenveertig minuten stond de stand van 3-1 op het scorebord. Met name in de eerste helft had Rijsoord het moeilijk tegen de beweeglijke, fysiek sterke en een kop grotere tegenstander, die goed gebruik maakte van de omschakelingen. En daarop had Rijsoord niet steeds het goede antwoord. Een prima wedstrijd voor doelman Christian van Wijngen, die al coachend zijn verdediging scherp hield en tussendoor ook nog enkele prima reddingen verrichtte.

De ingrediënten voorafgaand aan de wedstrijd waren nogal verschillend. De thuisploeg heeft na het vreemd verlopen vorig seizoen de spelers aardig bij elkaar kunnen houden en had mede daardoor een prima voorbereiding, zoals op het programmablaadje ‘in de zijlijn’ werd aangegeven. De club wil duidelijk hogerop. Rijsoord daarentegen heeft een vrijwel vernieuwd team, waarvan de gemiddelde leeftijd tegen de 22 jaar ligt. En hier was de voorbereiding niet om naar huis te schrijven. Enigszins begrijpelijk, want van een bijna nieuw team maak je niet binnen enkele weken een geoliede machine. En daarbij kwam voor Rijsoord ook nog eens bij dat Leon van den Heerik en Menno Vooges geblesseerd zijn en Danilo Alkema zich vrijdag vanwege een bedrijfsongeval ook nog eens moest afmelden. En dat alles maakt het verlies van zaterdagmiddag niet leuk, maar desondanks alleszins acceptabel.

Omschakeling

De bedoelingen van de thuisploeg werden al vrij snel na het eerste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Elissen duidelijk; Rijsoord onder druk zetten en snel scoren. Al na zes minuten was er een eerste kans voor Arjan Ouwendijk, die een strakke voorzet van Lionel Frederik over het doel schoot. Nog eens twee minuten later een kopbal van Timo de Graaf, maar doelman Christiaan van Wijngen stond op zijn plaats. ARC bleef aanvallen en Rijsoord verdedigde en deed dat op een goede manier, want echt veel kansen kon de thuisploeg niet creëren. De aanvallers van de thuisploeg werden, soms tot hun frustratie, kort gedekt door de verdedigers van Rijsoord. Aan de andere kant waren de Kraaien ook niet altijd even ongevaarlijk, want de kopbal van Gazar Dermendjan kon nog maar net door ACR-doelman Aaron Balk ten koste van een hoekschop onschadelijk worden gemaakt. Rijsoord moest wel steeds attent blijven voor de omschakeling, want bij balverlies op het middenveld schakelde de thuisploeg razendsnel over op de aanval. Bij een van die omschakelingen was het Christiaan van Wijngen, die een aanval resoluut onschadelijk kon maken. Net toen iedereen dacht dat de beginstand ook de ruststand zou worden, werd een van die snelle uitvallen Rijsoord fataal. Met nog zes minuten op het scorebord verspeelde Tevyn Biekman de bal op het middenveld aan de tegenstander. Cas Knoester en Lionel Frederik braken op snelheid op rechts door en de laatstgenoemde liet met de rechterbuitenkant van zijn schoen Van Wijngen kansloos; 1-0. En daar bleef het niet bij, want vijf minuten voor de rust volgde ook de tweede treffer voor de thuisploeg. Danny Haasdijk maakte net buiten het strafschopgebied en Tren Drexhage voltrok het vonnis; 2-0. Het tweede doelpunt van ARC is gemaakt door Luuk Samson.

Herstel

De tweede helft kon Rijsoord wat meer verweer bieden en kon de ploeg ook meer aan aanvallen denken. Toch moest eerst nog een tegenvaller geslikt worden. Weer werd een bal onnodig verspeeld en kon ARC snel omschakelen van de verdediging naar de aanval. De verdediging van Rijsoord was niet georganiseerd en Maily Lopez zorgde dat de thuisploeg een strafschop toegewezen kreeg. Tren Drexhage voltrok weer het vonnis; 3-0 en de vraag werd hoe hoog de uitslag zou worden. Echter de thuisploeg ging wisselen en hoefde zo nodig niet meer. Dat gaf Rijsoord wat meer kansen om aan te vallen, echter kansen kwam er nauwelijks. Wel zag Chantley Job zijn schot nog op de bovenlat van het doel terecht komen, maar doelman Balk zat er goed bij. Toch zou Rijsoord nog tegenscoren. De net in het veld gekomen Jan Willem Blaak schoot na een aangeslagen aanval van ARC de bal ver naar voren. De verdediging verkeek zich op het schot en kopte de bal te zacht terug op de doelman. Chris Promes zat daar tussen, omspeelde doelman Balk en scoorde beheerst de 3-1. Een mooie opsteker voor Rijsoord en gezien alle omstandigheden werd het verlies ondanks alles acceptabel.

Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen Spijkenisse op het programma. Bij Spijkenisse natuurlijk trainer Marco van Rijn, die vorig seizoen Rijsoord een tijd onder zijn hoede had. Spijkenisse speelde zaterdag met 1-1 gelijk tegen De Jodan Boys en zal de volgende wedstrijd graag willen winnen, maar ook Rijsoord zal graag willen laten zien beter te kunnen. De wedstrijd begint om 14.30 uur aan de Vlasstraat.

Opstelling: Christian van Wijngen – Donovan Lioe Anjie – Claudio Barros – Maily Lopez – Jochem Bakker – Romano Niamut (74. Ronan van der Tak) – Gazar Dermendjan (83. Jan Willem Blaak) – Tevyn Biekman – Gianni Straal – Chantley Job – Danny Haasdijk (46. Chris Promes).

Tekst: Wim de Rooij