Rijsoord bekert verder na strafschoppen

In een slechte wedstrijd heeft een gehavend Rijsoord zich zaterdagmiddag door een betere penaltyserie verzekerd van de volgende bekerronde. Zowel hoofdklasser Rijsoord als derdeklasser SVW uit Gorinchem bakten er niet veel van en zodoende was er voor de trouwe supporters deze laatste wedstrijd van 2019 weinig plezier aan te beleven. Of het moet de penaltyserie geweest zijn, die uiteindelijk dankzij doelman Ragip Özrak in het voordeel van de Kraaien uitviel. 

Na het echec in Veen stond deze zaterdagmiddag nog een bekerwedstrijd op het programma. Een wedstrijd, waarin Rijsoord derdeklasser SVW als tegenstander had. SVW doet het op dit moment in die derde klasse goed en voert de ranglijst aan. Van Rijsoord is het bekend dat het goede wedstrijden speelde tegen Capelle en Smitshoek, maar tegen Achilles Veen flink onderuit ging. De bekerwedstrijd van deze zaterdagmiddag was de afsluiting voor de winterstop en die wil iedereen graag positief afsluiten. Voor Rijsoord zag het er allemaal niet zo positief uit, want de helft van de selectie moest zich vanwege blessures en andere omstandigheden afmelden. Het team werd aangevuld met spelers uit het tweede elftal en zelfs een speler vanuit de junioren. Natuurlijk wordt het met een dergelijke aanvulling een niet op elkaar ingespeeld team, maar ook de spelers uit het tweede elftal spelen in de hoofdklasse en nemen die ervaring mee. Feit blijft wel dat met een dergelijke aanvulling de automatismen in het team ontbreken. Je verwacht dan dat de basisspelers de ‘kar’ trekken en de andere spelers meenemen, maar daar ontbrak het deze zaterdagmiddag aan. Desondanks complimenten voor de wisselspelers, die hun onverwachte opwachting is de hoofdmacht van Rijsoord prima hebben opgepakt.

Evenwicht

Gedurende de hele wedstrijd hielden de teams elkaar in evenwicht. Alhoewel Rijsoord wel even wakker moest worden geschud, toen SVW in de persoon van Dix in de tweede minuut een prima kans kreeg, maar zijn lob ging over doelman Özrak en het doel. SVW wilde al snel het aangepaste Rijsoord onder druk zetten en weer kreeg Dix een prima kans, maar Roderick Vlak zat er bovenop en gleed de bal over de achterlijn. Na een kwartier spelen was Rijsoord een beetje gewend aan de nieuwe spelers en kreeg het wat meer grip op het spel. Alleen bleef het continue opletten voor de snelle aanvallen van de bezoekende ploeg. Kansen werden over en weer nauwelijks gecreëerd, passes waren ook van de kant van Rijsoord te vaak onzuiver en waardoor de snelheid weer uit een aanval werd gehaald. Al met al gaf dat een rommelig beeld van de wedstrijd en de supporters werden er niet echt warm van.

In de tweede helft was er al vrij snel een schot van Ouazizi, maar zijn schot ging ruim over. Het gaf ook de aanvallende machteloosheid van de bezoekers aan. Aan de andere kant stond ook spits Jochem Hoekstra op een eiland en werd hij onvoldoende ‘bediend’ door zijn medespelers. Tegen het einde van de tweede helft kwamen er wat meer kansen. Eerst was het de ingevallen Dennis Havelaar, die net een stukje tekort kwam om het doelman Perini van SVW echt lastig te maken. Aan de andere kant was het Fahou, die zijn inzet gestopt zag door de alweer betrouwbare doelman Ragip Özrak van Rijsoord. Nadat Havelaar nog een keer een inzet zag stranden op doelman Perini, bleek dat strafschoppen de uitslag van deze wedstrijd zouden bepalen. Natuurlijk een blamage voor hoofdklasser Rijsoord, maar onder de gegeven omstandigheden ook wel weer begrijpelijk. Mike van Dongen en Enis Zencirkiran lieten in de strafschoppenserie de eerste kansen liggen. Daarna waren het Stephan Ooms, Nelson Costa de Brito en Lorenzo van der Heijden die doeltreffend hun serie afronden. Maar de hoofdrol was in deze serie voor de altijd betrouwbare doelman Ragip Özrak. Zelf liet hij in de vijfde serie doelman Perini kansloos en ook stopte hij direct daarna de strafschop van Mounir el Ouazizi. Met het winnen van deze serie gaat Rijsoord door naar de volgende bekerronde. Verdiend is het wellicht niet, maar ook een betere strafschopserie telt hierin mee. 

Voor trainer Marco van Rijn en zijn staf zullen de komende weken centraal staan in het weer klaarstomen van de selectie voor de tweede ronde van deze competitie. De wedstrijd in Veen vergetend liggen er mogelijkheden voor een directe handhaving in deze hoofdklasse. Trainer, technische staf en spelers worden in deze voorbereiding veel succes toegewenst. 

Opstelling: Ragip Özrak – Desley de Wolf – Donovan Lioe Anjie – Mike van Dongen – Nelson Costa de Brito – Frank Bredius (67. Dennis Havelaar) – Roderick Vlak – Stephan Ooms – Jochem Bakker – Lorenzo van der Heijden – Jochem Hoekstra (80. Jochem Kouwenhoven).

Door Wim de Rooij