Rijsoord blijft op koers

Met een ogenschijnlijk eenvoudige overwinning op de sv Poortugaal blijft Rijsoord op koers voor een mogelijk kampioenschap. Koploper SHO, met een punt meer, wist gemakkelijk te winnen van Forum Sport. Kloetinge, de derde kandidaat voor het kampioenschap, ging thuis onderuit tegen Westlandia, waardoor de Zeeuwen op dit moment even ‘afgehaakt’ zijn en op een bescheiden afstand de twee koplopers volgt. Maar de drie teams hebben ieder nog twee ontmoetingen met een concurrent, die alles is nog mogelijk.

Trainer Steef Buijs had voor deze wedstrijd geen personele zorgen en alle spelers waren fit. De vraag was natuurlijk wel hoe Rijsoord zich had hersteld van de competitienederlaag tegen Die Haghe twee weken geleden en het bekerverlies afgelopen dinsdagavond tegen Heerjansdam in een ronduit slechte wedstrijd. Met name in de eerste helft liet Rijsoord zich van een uitstekende kant zien. Er waren enkele razendsnelle aanvallen en hierbij onderscheidde Khalid Rahli zich door vaak over rechts van de vrije ruimte gebruik te maken. Zou de rappe aanvaller ook de tweede helft eenzelfde wedstrijd hebben gespeeld, dan zou hij zomaar de ‘man of the match’ zijn geworden. Echter de tweede helft was duidelijk van een andere orde. Na iets meer dan tien minuten kon Rijsoord bijna de score openen. Er was een snelle aanval over rechts, waarbij Khalid Rahli de bal op Mike van Gool speelde. Die zag Berry de Groot in een betere positie staan, maar zijn schot kwam via de lat en de grond weer terug in het veld. De prima leidende scheidsrechter Pedro Raven zag geen doelpunt in de stuiter op de grond. In deze fase was het vooral Khalid Rahli, die het spel naar zich toetrok, echter een beslissende pass of een schot ontbraken. Rijsoord zette de bezoekers continue onder druk en dat mondde na een half uur uit in een doelpunt van Mike van Gool, die in een kluts de bal goed voor zijn voetbalschoen kreeg; 1-0. Na het doelpunt voerde Rijsoord de druk verder op en Rahli rondde een rush over rechts nu af met een vlammend schot, dat helaas op de paal belandde. Die actie had beter verdiend. Zes minuten voor de rust verdubbelde Rijsoord de voorsprong. Khalid Rahli gaf een steekpass op Nelson Costa de Brito en die trok de bal scherp voor, waardoor Berry de Groot er maar tegenaan hoefde te lopen; 2-0. Denk niet dat Poortugaal zich al gewonnen gaf, want op slag van rust kreeg Niels Versteege binnen een minuut twee opgelegde kansen, waarvan hij er toch een zeker had moeten maken. Dat zou dan wellicht de eerste kans zijn geweest, maar toen redde doelman Özrak met zijn voeten. Een doelpunt zou de wedstrijd wellicht een ander beeld gegeven hebben, maar met de mooie voorsprong voor de thuisploeg gingen de teams de rust in.

Ommekeer

Na de rust een heel andere wedstrijd, waarin Poortugaal de aanval zocht en Rijsoord vaak in de verdediging werd gedrukt. Na twee minuten was het alweer Versteege, die een opgelegde kans kreeg, maar alweer via de voeten van Ragip Özrak en nu ook de lat ging de bal weer het veld in. Rijsoord had gewaarschuwd moeten zijn, maar dat bleek niet het geval. Poortugaal bleef het initiatief houden en in minuut 66 was het Gerwin Lake die een fraaie kans kreeg, maar zijn schot naast zag gaan. In die periode was het ‘alle hens aan dek’ voor Rijsoord en Poortugaal kreeg voldoende kansen om te scoren, maar benutte geen van die momenten. Vier minuten voor tijd maakte Jimmy van der Vaart een einde aan alle onzekerheid door een strakke voorzet van Khalid Rahli af te ronden; 3-0. Rahli kreeg twee minuten later zelf nog een prima kans toen hij alleen op doelman Dyron Bijl afging. Terwijl Van der Vaart vrij naast hem liep probeerde de aanvaller zelf te scoren, maar zijn schot ging via de voet van Bijl over de achterlijn.

Op basis van met name de eerste helft een dik verdiende overwinning voor Rijsoord, dat daarmee de druk op koploper SHO houdt. Volgende week zaterdag speelt SHO een uitwedstrijd tegen Westlandia, terwijl Rijsoord de streekderby tegen RVVH gaat afwerken. De thuiswedstrijd werd door Rijsoord gewonnen, maar vriend en vijand was het erover eens, dat het toen een ‘gestolen’ overwinning was. Hopelijk komt Rijsoord nu beter voor de dag.

Opstelling: Ragip Özrak – Darlison Gerardus – Ard Hartman – Desley de Wolf – Romain van Bruggen – Nelson Costa de Brito (66. Jimmy van der Vaart) – Berry de Groot – Khalid Rahli – Mike van Gool (84. Casper Gerritse) – Mike van Dongen – Zepp Jacobs (86. Stephan Ooms).

Foto’s: Wim de Rooij