Sport

Rijsoord; complimenten, maar geen punten

Het begint vervelend te worden, maar weer stond Rijsoord na een goede wedstrijd met lege handen. Trainer Clemens Bastiaansen vatte het na afloop goed samen: “We krijgen steeds de complimenten, maar niet de punten. En verder is het eigenlijk net niet, waarbij we ook naar onszelf moeten kijken. Want het scorend vermogen blijft onder niveau.” Bepalend deze zaterdagmiddag was vooral scheidsrechter Franklin Berg, die binnen een half uur twee totaal overbodige gele kaarten aan spelers van Rijsoord gaf. Het zou de Kraaien uiteindelijk funest worden. De uitslag: 4-0.

Voorafgaand aan de wedstrijd geen grote bijzonderheden en met eenzelfde Rijsoord als vorige week zaterdag tegen Feyenoord. Er was weinig publiek aanwezig in Vlaardingen, zowel van de thuisploeg als van het bezoekende Rijsoord. Kennelijk vond men de wedstrijd van onvoldoende waarde om hem te bezoeken. Rijsoord begon goed aan de wedstrijd en was in die eerste helft de bovenliggende partij. De thuisploeg liet onvoldoende zien en was zeker niet in goeden doen gezien het vele praten en de onderlinge scheldpartijen. Zwaluwen moest regelmatig achteruit om de aanvallen van de elf van Rijsoord op te vangen. Het werd daardoor een enerverende wedstrijd met binnen een half uur twee gele kaarten en een afgekeurd doelpunt van de thuisploeg. De twee door scheidsrechter Berg gegeven gele kaarten waren wel heel erg makkelijk gegeven. De vraag is wat het de leidsman bezielde om dat op dit moment al te doen. De wedstrijd was er zeker niet naar, de overtredingen waren er tien in een dozijn en uiteindelijk zou het voor Rijsoord slecht uitpakken. Ondanks het overwicht kon Rijsoord niet veel kansen creëren. En als er zich dan één voordoet, moet je goed handelen. Na ruim een half uur spelen was er een uitbraak van Rijsoord en Gazar Dermandjan was aan de bal. Helaas ging hij voor eigen succes en zag hij de meesprintende Lorenzo Braaf over het hoofd. Hiermee ging een goede kans op de openingstreffer voorbij. Met nog zeven minuten te spelen een hachelijke situatie voor het doel van Zwaluwen. Doelman Boy de Jong pakte een door de scheidsrechter als terugspeelbal beoordeelde bal op en dus een vrije schop voor Rijsoord. Wel op een redelijk ongelukkige plek bij de achterlijn en naast het doel. De vrije schop werd uiteindelijk door de verdediging van Zwaluwen tot corner verwerkt. Twee minuten later kantelde de wedstrijd toen Maily Lopez een onnodige overtreding maakte en terecht een kaart kreeg. De eerder door scheidsrechter Berg veel te lichtvaardig gegeven eerste gele kaart was nu bepalend. Tweemaal geel is rood. Hiermee drukte de scheidsrechter een nadrukkelijk stempel op de wedstrijd, want Rijsoord moest met tien man verder. En het zou direct ook omslaan, want in plaats van de wedstrijd te beheersen scoorde Zwaluwen tegen de verhouding in binnen drie minuten tweemaal door Adair Veiga Lopes en Jazzy Adams. Eigenlijk was de wedstrijd gespeeld, maar er volgden nog 45 minuten. 


Fouten

Wie denkt dat Rijsoord na de rust de verdediging opzocht komt bedrogen uit. Ook met tien man zochten de Kraaien daar waar mogelijk de aanval op en moest het zeer matig spelende Zwaluwen steeds weer terug. Na net zeven minuten in die tweede helft vanuit een hoekschop een prima inzet van Angelo Ravenberg, echter zijn schot werd op de doellijn gekeerd. Rijsoord werd in die periode ook met tien man niet weggespeeld en maakte het de thuisploeg moeilijk. Jammer dat door slecht uitverdedigen de thuisploeg tweemaal in de gelegenheid werd gesteld om nog een doelpunt te scoren. Het was tweemaal oud Rijsoordspeler Adair Veiga Lopes, die het vonnis voltrok en daarmee zijn hattrick voltooide. Jammer dat een scheidsrechter zo van invloed kan zijn op een wedstrijd, maar Rijsoord kan ook wel hand in eigen boezem steken door onvoldoende te scoren. De kansen, die er zijn, worden onvoldoende benut en dan win je nooit je wedstrijden. Trainer Clemens Bastiaansen was na afloop natuurlijk erg teleurgesteld. “We belonen onszelf niet door zo’n goede wedstrijd winnend af te sluiten. De eerste twee gele kaarten werden wel erg makkelijk gegeven en uiteindelijk waren die van invloed op de wedstrijd. Want toen de rode kaart werd gegeven en de daarop snel vallende twee doelpunten werd het moeilijk om nog een positief resultaat te boeken. En dat terwijl we prima speelden. En zo gaat het al langer dit seizoen. Veel complimenten, maar geen punten.”

Zaterdag speelt Rijsoord thuis tegen Smitshoek, dat zaterdagmiddag ruim van kampioenskandidaat Capelle verloor. Het team zal er zeker op gebrand zijn om zaterdag in Rijsoord een goed resultaat neer te zetten. Maar ook de Kraaien zullen dat weer willen doen. Wellicht een scenario voor een leuke wedstrijd. De tijd zal het leren.

Opstelling: Jayson Donk – Maily Lopez – Lorenzo Braaf (83. Claudio Barros) – Romano Niamut – Gazar Dermandjan – Danilo Alkema – Nick Ruigrok (88. Joel Shahzad) – Danny Haasdijk (74. Gianni Straal) – Jardel Drenthe – Angelo Ravenberg (74. Stefan Havelaar) – Tomas Fernandes. 

Door Wim de Rooij
Foto’s: Leen Kruithof