Rijsoord effectiever in derby met RVVH

door Wim de Rooij

Rijsoord was zaterdagmiddag effectiever in de streekderby tegen plaatsgenoot RVVH. Net als in de thuiswedstrijd waren de teams weer aan elkaar gewaagd, maar met een 1-4 overwinning trok Rijsoord aan het langste eind. Daarmee RVVH verder in de problemen duwend, maar daar zullen de Kraaien geen boodschap aan hebben omdat het door de overwinning met een punt verschil koploper SHO blijft volgen.

Een streekderby roept natuurlijk altijd sentimenten op. In een interview deze week in de krant ging RVVH-voorzitter Mario Papavoine hier dieper op in en gaf aan dat de sentimenten, zoals die vroeger speelden, duidelijk aan het afnemen zijn. Veel spelers bij beiden ploegen hebben nooit wat van die sentimenten meegekregen. Bij het publiek zijn die er misschien nog wel wat meer, maar zeker niet onder de spelers. Al willen zij natuurlijk wel altijd winnen van een plaatsgenoot en zaterdagmiddag was daar weer de gelegenheid voor.

Gelijkopgaand

Trainer Steef Buijs bracht dezelfde spelers als vorige week zaterdag in het veld. Geen personele problemen dus en dat is altijd prettig en zeker in een streekderby, waarbij in de thuiswedstrijd RVVH onverdiend verloor. RVVH speelde toen een betere wedstrijd, maar moest toch met een verlies naar de andere kant van Ridderkerk terugreizen. Het leek wel of de spelers van beide teams niet vrijuit durfden te voetballen en vooral een tegendoelpunt wilden voorkomen. De verdedigingen bleven moeiteloos overeind om de aanvallen van hun tegenstander af te slaan. In deze gelijkopgaande eerste helft had doelman Donovan Levestone van RVVH nauwelijks wat te doen. Ragip Özrak van Rijsoord had het sommige momenten wel wat drukker, maar kwam ook niet echt in de problemen. Beide teams waren niet bij machte of durfden niet vrijuit te spelen om het hun tegenstander echt moeilijk te maken. Toch zou Rijsoord zeven minuten voor de rust op voorsprong komen. Nelson Costa de Brito kopte de bal vanaf rechts op het doel en in een kluts tussen doelman Levestone en een verdediger kwam de bal voor de voeten van Khalid Rahli en die bedacht zich geen moment; 0-1. Het was het eerste schot van Rijsoord op het doel van RVVH en dat was ook gelijk raak.

Tegentreffer

Na een kwartier in de tweede helft gloorde er even hoop voor RVVH, toen Brandon Könemann de gelijkmaker mocht scoren. Balverlies op het middenveld leidde een steekpass op Könemann in en die omspeelde doelman Özrak prima om vervolgens de bal in het lege doel te schuiven; 1-1. Even dacht RVVH aan een beter resultaat, maar maakte het Rijsoord niet echt moeilijk. Het verdedigingsduo Ard Hartman en Desley de Wolf had het goed onder controle en kon de ballen makkelijk bij de vleugelverdedigers Darlison Gerardus en Mike van Dongen kwijt om weer een aanval op te zetten. Twintig minuten voor het einde zorgde Ragip Özrak er met een flitsende actie voor dat Jesse Eggers de thuisploeg alsnog op voorsprong bracht. Het was eigenlijk de laatste serieuze actie van de thuisploeg, want daarna nam Rijsoord het initiatief over en zorgde met drie doelpunten voor een ruime overwinning en een lesje in effectiviteit. Eerst was het Melvin Zaalman, die een kwartier voor het einde de tweede treffer voor Rijsoord aantekende. Met een klein tikje tegen de bal rondde hij een scrimmage voor het doel af; 1-2. Nog eens tien minuten later scoorde Romain van Bruggen fraai uit een fraaie schop; 1-3. En vijf minuten voor het officiële einde van de wedstrijd bepaalde Khalid Rahli de eindstand op 1-4. In het strafschopgebied speelde hij eerst zijn tegenstander uit om daarna doeltreffende uit te halen. Met deze overwinning heeft Rijsoord een gevoelsmatige lastige klip omzeild en blijft het een mogelijk kampioenschap helemaal in eigen handen houden.

Volgende week speelt Rijsoord weer thuis en dan is Forum Sport de tegenstander. Het team won zaterdagmiddag thuis van Delta Sport en neemt op dit moment de vijfde plaats in. Rijsoord zal de komende wedstrijden steeds alert moeten zijn en dat geldt dus ook komende zaterdag. De technische staf en spelers worden veel succes toegewenst.

Opstelling: Ragip Özrak – Darlison Gerardus – Ard Hartman – Desley de Wolf – Romain van Bruggen – Nelson Costa de Brito (68. Melvin Zaalman) – Berry de Groot – Khalid Rahli (88. Jimmy van der Vaart) – Mike van Gool (73. Casper Gerritse) – Mike van Dongen – Zepp Jacobs.

Uit oogpunt van RVVH:

RVVH verliest in matte derby van Rijsoord

Door: Nico Los

De wedstrijd van RVVH tegen Rijsoord was weer op papier een echte ouderwetse derby. RVVH moest winnen in verband met het ontlopen van het degradatiespook en Rijsoord moest winnen om aansluiting te houden in de titelrace. Vorige week kon RVVH in de ultieme slotfase nog een belangrijke driepunter behalen tegen De Meeuwen, terwijl Rijsoord een redelijk gemakkelijke middag had door met 3-0 te winnen van Poortugaal. De dorpsderby draaide voor RVVH echter uit op een deceptie waarin het zichzelf niet belonen met goals weer het leidmotief was en Rijsoord dit wel kon doen en zo de wedstrijd naar zich toe kon trekken.

De derby opende met het door beide ploegen veelvuldig rondspelen van de bal en het aftasten van de mogelijkheden. De eerste kwam er voor Rijsoord via een vrije trap van Romain van Bruggen vanaf de linkerkant van het veld, maar keeper Levestone kon de bal gemakkelijk stoppen. Enkele minuten later volgde er een rush van Cerezo Drenthe waarbij hij zijn inzet op de buitenkant van de paal zag belanden. Na een kwartiertje spelen mocht Rijsoord zijn eerste corner nemen die door good-old Mike van Gool werd over gekopt. Na een half uur spelen ging Sönmez er ondanks het voor buitenspel appellerende Rijsoord snel vandoor en gaf vanaf rechts een prima voorzet die nog maar net door keeper Özrak onderschept kon worden. Tien minuten voor rust ging Jesse Eggers er vandoor maar hij zag zijn schot geblokt worden door de Rijsoord-defensie. Könemann zag even later zijn te zachte schot gepakt worden door Özrak. En toen was daar ineens acht minuten voor rust Rijsoord dat zijn eerste echte schot op doel geblokt zag worden door de RVVH-defensie maar via een ongelukkige klutsbal kwam deze ineens voor de voeten van de vrijstaande Khalid Rahli waarna hij direct de 0-1 in de touwen schoot. Dit betekende tevens de ruststand.

Na de thee kwam RVVH wat feller uit de startblokken en zette wat meer druk op Rijsoord. Dit had in de 54e minuut al succes toen Merencia de bal op het middenveld veroverde en uitstekend passte op Könemann, die vrij gemakkelijk keeper Özrak omspeelde en de bal in het lege doel kon schuiven: 1-1. Enkele minuten later mocht RVVH zijn eerste corner van de wedstrijd nemen, maar ondanks het feit dat Könemann omver werd gelopen floot scheidsrechter Kraak af in verband met hinderen van de keeper. Jesse Eggers zag 5 minuten later zijn harde vrije trap in de muur belanden na een overtreding op Merencia. Ook zag hij een minuutje later zijn schot na een voorzet van Sönmez gepakt worden door keeper Özrak. RVVH was in deze fase van de wedstrijd de betere ploeg maar vergat wederom zichzelf hiervoor te belonen. Halverwege de tweede helft kantelde dit beeld van de wedstrijd. Een snelle aanval van Rijsoord via de rechtervleugel werd door invaller Zaalman nog over het doel gekopt.

Twee minuten later was het wel ineens raak. Een corner van Rijsoord werd door Zepp Jacobs op de lat gekopt waarna de rebound tot twee keer toe in een klutsbal veranderde maar Zaalman er uiteindelijk van profiteerde en de 1-2 kon inschieten. RVVH probeerde nu alles op alles te zetten maar ontbeerde hierbij het nodige geluk. Zo kon uit een corner keeper Özrak redding brengen, zag Gino Boers zijn harde schot geblokt worden en zag RVVH diezelfde Boers even later een kans voor open doel missen. Even later werd de wedstrijd definitief beslist toen Romain van Bruggen vanaf links een vrije trap mocht nemen en hij de bal hard en strak laag in de hoek schoot: 1-3. Dat vijf minuten voor tijd Khalid Rahli geheel vrijstaand vanaf links er nog 1-4 van maakte was nog slechts voor de statistieken. RVVH had zich de kaas van het brood laten eten en verloor enigszins geflatteerd maar toch wel verdiend deze matte derby.

Volgende week nieuwe ronde nieuwe kansen in de uitwedstrijd tegen Honselersdijk.

RVVH – Rijsoord  1-4 (0-1)