Rijsoord enige hekkensluiter

Met ingang van dit weekeinde is Rijsoord de enige hekkensluiter in de hoofdklasse A. Zaterdagmiddag werd ruim met 5-1 verloren van de nieuwe koploper FC Rijnvogels. Een verdiende overwinning voor de thuisploeg en een hattrick van Maarten Reyneveld. Wel een kanttekening dat het arbitrale trio in de ogen van Rijsoord geen voldoende verdiende vanwege het niet goed optreden van assistent Stefan de Reus. Een scheidsrechter moet zijn assistenten blindelings kunnen vertrouwen, maar scheidsrechter John Kraak had deze wedstrijd die luxe niet.

Rijsoord verkeert in ‘zwaar weer’. Al twee verloren wedstrijden en nog steeds een handvol geblesseerde spelers. Mede daardoor heeft de technische staf nog steeds niet het gewenste elftal in het veld kunnen brengen. En dan stond deze zaterdagmiddag juist de uitwedstrijd tegen één van de koplopers op het programma. In tegenstelling tot eerdere wedstrijden stond Lorenzo Braaf nu op het middenveld geposteerd. Bijna tien minuten later begon de wedstrijd pas echt. Had onder andere te maken met het feit dat de thuisploeg één van hun spelers een hart onder de riem wilde steken. De jonge speler had deze week te horen gekregen dat hij direct met voetballen moest stoppen om te voorkomen de rest van zijn leven mijn pijn in de knieën rond te moeten lopen.

Openingstreffer

Het was Rijsoord dat de openingstreffer zou scoren. De Kraaien hebben enkele technisch begaafde spelers en die sneden soms door de verdediging van de thuisploeg. Shamir de Jesus kreeg binnen het kwartier als eerste een grote kans om te scoren, maar hij stuitte op doelman Arie van der Niet. In de rebound wist Gazar Dermendjan wel te scoren; 0-1. Een onverwachte opsteker tegen een, zoals verwacht, aanvallende thuisploeg. Rijnvogels viel wel aan, maar niet altijd in goed overleg, waardoor echte kansen ontbraken. Maar zes minuten na het doelpunt van Rijsoord volgde toch de gelijkmaker. Roy van Leeuwen passeerde op de achterlijn Romano Niamut vrij eenvoudig en zijn schot werd van richting veranderd. Doelman Christian van Wijngen van kansloos; 1-1. De wedstrijd ging redelijk gelijk op met de thuisploeg wat meer in de aanval. Rijsoord pikte regelmatig de bal op en zorgde ervoor dat de Rijnvogels er geen walk-over van maakten. Zo was er na een half uur een prima aanval over links en Shamir de Jesus zette de bal scherp voor. Gazar Dermendjan had de man moeten zijn om met de voorzet wat te doen, maar hij gleed uit. Echter enkele minuten later kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Julian Dobbe werd onreglementair in het strafschopgebied tegen de vlakte gewerkt en een terechte strafschop was het vervolg. Alleen had de assistent moeten zien dat daarvoor al een overtreding gemaakt was toen één van de spelers er bij de zijlijn met een gestrekt been in kwam. De scheidsrechter kon dat niet waarnemen en de assistent had dit moeten opmerken, echter die gaf ‘niet thuis’. Maarten Reyneveld ontfermde zich over de strafschop; 2-1. Hierna zette Rijnvogels aan en kwamen er enkele kansen. Een goed schot van alweer Reyneveld werd prima gekeerd door Van Wijngen. Dat gebeurde ook bij een schot van Roy van Leeuwen en Julian Dobbe kopte de rebound ruim over.

Na de rust eenzelfde beeld. De wedstrijd was bij vlagen rommelig en de thuisploeg kon niet een stempel op de wedstrijd drukken. De combinatie tussen Roy van Leeuwen en Maarten Reyneveld stond garant voor ook de derde treffer voor de thuisploeg; 3-1. Kort daarna weer zo’n actie, maar toen miste Reyneveld de opgelegde kans. Maar zijn hattrick zou toch nog komen, toen hij tien minuten voor het einde van de wedstrijd de vierde treffer voor zijn team aantekende. Vier minuten voor het einde de vijfde treffer voor Rijnvogels en veel consternatie hierna. Voorafgaand aan het doelpunt was duidelijk sprake van buitenspel dat door vriend en vijand werd gezien. Alleen assistent De Reus liet doorspelen en ook na het doelpunt bleef hij volharden in zijn foute waarneming. Nadat de stofwolken waren opgetrokken stond het vijfde doelpunt voor de FC Rijnvogels op het scorebord en kreeg trainer Clemens Bastiaansen nog een gele kaart.

Met dit derde verlies op rij staat Rijsoord als enige op de laatste plaats in de hoofdklasse A. Natuurlijk is wel tegen de twee kanshebbers voor het kampioenschap gespeeld en wordt op sommige momenten meer dan acceptabel gevoetbald. Echter op de juiste momenten moet er meer adequaat worden ingegrepen en worden de doelpunten soms wel erg makkelijk weggegeven. Volgende week speelt Rijsoord thuis tegen Jodan Boys, dat tot nu toe drie punten heeft verzameld. Hopelijk verschijnt Rijsoord scherp aan de wedstrijd en worden de eerste punten op de Vlasstraat gehouden.

Opstelling: Christian van Wijngen – Jayson Donk (54. Makeko Koroma) – Claudia Barros (83. Mark Zwang) – Maily Lopez (70. Danny Haasdijk) – Lorenzo Braaf – Romano Niamut – Gazar Dermendjan – Nick Ruigrok – Gianni Straal – Angelo Ravenberg – Shamir de Jesus.