Sport

Rijsoord in de nacompetitie, RVVH degradeert

Zaterdagmiddag was het spannend aan de staart van de hoofdklasse A en daardoor ook op het sportpark aan de Vlasstraat. Er kon nog van alles gebeuren met de thuisploeg Rijsoord, dat het tegen Jodan Boys moest opnemen. Bij verlies van Rijsoord en winst van RVVH bij Stedoco zouden de Kraaien zomaar ineens kunnen degraderen. Bij winst en verlies van Nootdorp en de nog te spelen wedstrijd van AFC zou Rijsoord zich zomaar rechtstreeks kunnen handhaven. Kansen ten over dus. Na tweemaal drie kwartier kon de balans worden opgemaakt. Rijsoord won van Jodan Boys, RVVH degradeerde en door de winst van Nootdorp was directe handhaving niet meer aan de orde. De uitslag van de wedstrijd van AFC tegen Rijnvogels is nog bepalend of Rijsoord op de 13e of 14e plaats is geëindigd en die stand is weer bepalend voor de te spelen wedstrijden in de nacompetitie.

Voorafgaand aan de wedstrijd waren er nogal wat vragen over de verzette wedstrijd van AFC. Dit vanwege het overlijden van een bestuurslid. Alle begrip voor het om die reden verzetten van de wedstrijd en ook Rijsoord en de andere staartploegen waren in de gelegenheid gesteld hun wedstrijd te verzetten. Echter gekozen werd voor het laten doorgaan van de wedstrijd op de zaterdagmiddag. Wel vraagtekens toen bleek dat de zondagafdeling van AFC de wedstrijd wél liet doorgaan en precies op de zaterdagmiddag. Dit besluit van de KNVB werd door de supporters van Rijsoord nadrukkelijk bekritiseerd, zoals dat ook al eerder was gebeurd met de serie inhaalwedstrijden in eigen omgeving van Smitshoek. Onbegrijpelijk dat de KNVB hierin niet zorgvuldiger is.

Eigen kracht

Echter de stand van Rijsoord op de ranglijst had niets met de besluiten van de KNVB te maken, maar vooral met de slechte serie van Rijsoord na de winterstop. Het was duidelijk wat er deze middag moest gebeuren en tijdens de wedstrijd werd met een schuin oog gekeken naar de prestaties van RVVH en Nootdorp. De plaatsgenoten stonden al snel achter tegen Stedoco en dus een directe degradatie van de baan. Alleen van Smitshoek werd meer verwacht dan het presteerde. Nootdorp nam snel de leiding, stond die niet meer af en dus stond een nacompetitie voor de deur. Wel is het nog van belang welke plaats op de ranglijst Rijsoord gaat innemen, maar dat wordt pas na woensdag bekend.

Al met al zou een winst voor de Kraaien een prima opsteker zijn om de nacompetitie in te gaan en tegen het al veilige Jodan Boys lagen er wel kansen. Rijsoord ging ook voortvarend van start, maar ondanks enkele kleine kansen werd niet gescoord. Dat deed wel Jodan Boys, toen de bal uit een hoekschop door de verdediging niet goed werd weggewerkt. Gillionar Leona had de bal maar voor het intikken; 0-1. Een tegenvaller voor de thuisploeg, die meer had verwacht. Rijsoord bleef daar waar mogelijk de aanval zoeken en Khalid Rahli slalomde meerdere malen door de verdediging van de bezoekers. Na twintig minuten bracht hij zichzelf in een prima uitgangspositie, maar zijn schot ging naast. Zeven minuten later kreeg Rijsoord een vrije schop op de rand van het strafschopgebied toegewezen en Desley Hoogendijk krulde de bal met een fraai effect in de rechterbovenhoek; 1-1. Een prachtig doelpunt en Rijsoord was weer in de race. Op slag van rust een dieptepass van Niels Groeneveldt. Daar waar iedereen dacht dat de verdediger de bal te hard speelde, moest doelman Van Bilsen zich uitstrekken om de bal uit de hoek te tikken. Het zou een prachtig doelpunt zijn geweest.

Op winst

Rijsoord zou uiteindelijk in die tweede helft toch de winst naar zich toetrekken. Khalid Rahli gaf een prachtige lob over de verdediging en bracht daarmee Chris Promes alleen voor doelman Michael van Bilsen. Deze reageerde nauwelijks en was daarmee kansloos; 2-1. Jodan Boys was het daarna aan de stand verplicht om wat meer aanvallende activiteiten te ontplooien. Levi Marengo was al in het veld gebracht en daarmee zochten de Gouwenaren het doel van Michael Bekkers regelmatig op. Toch bleef Rijsoord gevaarlijk en bij een van de uitvallen was Khalid Rahli betrokken. Hij werd gedwongen naar links uit te wijken en werd daarbij door een van de verdedigers gehaakt. Daar waar iedereen dacht dat de goed leidende scheidsrechter Greveling de bal op de stip zou leggen, gaf hij Rahli een gele kaart voor een schwalbe. Een onbegrijpelijke beslissing van de scheidsrechter, die daarmee onder de supporters van Rijsoord voor dat moment geen vrienden maakte. Jodan Boys werd steeds dreigender en zou de verdiende gelijkmaker scoren, maar daarvoor kreeg het wel de helpende hand van Rijsoordspeler Stephan Ooms. De in het veld gekomen verdediger legde de bal breed, maar de pass werd onderschept door Gillionar Leona, die daarna doelman Bekkers kansloos liet. Jammer voor het harde werken van Rijsoord, dat echter bleef geloven in een goede afloop. In blessuretijd was het Patrick Berends die, na twee pogingen van Chris Promes, de derde treffer voor Rijsoord aantekende; 3-2.. Het was feest op de Vlasstraat vanwege de wetenschap dat een rechtstreekse degradatie niet meer aan de orde was, maar nu wacht er nog een loodzware nacompetitie. Met de inzet van de laatste wedstrijden kon die nacompetitie voor Rijsoord best weleens gunstig uitpakken. De tijd zal het leren.

Komende dinsdag speelt Rijsoord de halve finale om de Palace Casino Cup tegen Excelsior Maassluis. De wedstrijd aan de Vlasstraat begint om 20.00 uur. Het vervolg van de nacompetitie is nog niet bekend en zal pas na woensdag bekend worden. Blijf de website van de V.V. Rijsoord volgen, want volgende week zaterdag zal vrijwel zeker de eerste wedstrijd in de nacompetitie gespeeld worden.

Opstelling: Michael Bekkers, Darlison Gerardus, Niels Groeneveldt, Mike van Dongen (70. Stephan Ooms), Romain van Bruggen (46. Chris Promes), Ibrahim el Koubai, Berry de Groot, Khalid Rahli, Mike van Gool (81. Patrick Berends), Donovan Lioe Anjie, Desley Hoogendijk.