Sport

Rijsoord krijgt pak slaag op eigen veld

De competitie is nog maar twee weken oud en nu al staat Rijsoord op de laatste plaats. Er zijn in de hoofdklasse A meer ploegen met nul punten, maar twee nederlagen op rij doet het zelfvertrouwen van de spelers geen goed. En daar waar de nederlaag vorige week in Alphen aan den Rijn nog acceptabel kon worden genoemd, mag de nederlaag op eigen terrein tegen Spijkenisse als een regelrecht pak slaag beschouwd worden. Teleurstellend voor de selectie en zeker ook teleurstellend voor de trouwe supporters. 

De feiten voorafgaande aan dit duel waren duidelijk. Rijsoord kampt nog steeds met blessures van enkele vaste waarden binnen het team. Wel kon assistent-trainer Cees van den Heerik na enkele weken uitgeschakeld te zijn geweest weer aanschuiven. Verder ook een bekend gezicht in de persoon van de trainer van Spijkenisse Marco van Rijn. Hij was vorig jaar trainer van Rijsoord, maar heeft zijn klus vanwege het coronavirus niet kunnen afmaken. 

Lastig

Het was al bekend dat het geen makkelijke zaterdagmiddag voor Rijsoord zou worden. Spijkenisse is altijd al een moeilijke tegenstander voor de Kraaien en dat zou deze zaterdagmiddag niet anders zijn. Het waren de bezoekers, die het beste uit de startblokken vertrokken. Rijsoord moest zich beperken tot verdedigen, maar na vijftien minuten pakte de thuisploeg de draad wat op en kon voorzichtig aan aanvallen worden gedacht. In die fase liet scheidsrechter Preston Henshuijs met enkele vreemde beslissingen zien nog niet in vorm te zijn. Dat nam zelfs irritante vormen aan toen hij na negentien minuten een actie van Romano Niamut binnen de beruchte lijnen met een strafschop bestrafte. De overtreding moet erg licht zijn geweest, want de meeste supporters vroegen zich af waarom de strafschop aan de bezoekers werd toegekend. Michael van Dommelen ontfermde zich over het ‘cadeautje’ (0-1) en Henshuijs had in één keer veel minder vrienden op het sportpark. Na net een half uur spelen een prima actie van Spijkenisse, die Ryan Purvis alleen voor doelman Van Wijngen bracht en deze vervolgens kansloos liet; 0-2. Nadat de geblesseerde Barros vervangen was door Menno Vooges volgde tien minuten na de tweede treffer voor Spijkenisse ook de derde. Nu ging Jochem Bakker hopeloos in de fout toen hij bij het uitverdedigen de bal in de voeten van alweer Purvis speelde. Alleen op doelman Christian van Wijngen afgaand maakte Purvis geen fout; 0-3.


Onzuiver

In de tweede helft zou Spijkenisse nog eens drie doelpunten maken. De bezoekers namen duidelijk wat gas terug, waren verdedigend niet altijd even accuraat en dat bood de aanvallers van Rijsoord enkele kansen. Echter de afronding was te onzuiver om het de verdediging van Spijkenisse echt moeilijk te maken. Aan de andere kant gingen de bezoekers wel goed om met de kansen en Van Dommelen, Purvis en Julien Gret zorgden dat de eindstand van 0-6 op het scorebord kwam te staan. Hiermee kreeg Rijsoord een ouderwetse afstraffing van Spijkenisse en werd de thuisploeg op de laatste plaats van de ranglijst gezet. Natuurlijk na afloop boze gezichten in de richting van scheidsrechter Henshuijs en de vraag werd gesteld wat er zou zijn gebeurd als hij niet zo lichtvaardig een strafschop had toegekend. Die vraag zal nooit beantwoord worden, maar het is zeker dat geen enkele scheidsrechter verantwoordelijk kan worden gesteld voor zo’n grote nederlaag. Die schuld moeten de spelers vooral bij zichzelf zoeken. 

Volgende week staat alweer een thuiswedstrijd op het programma als ’s-Gravenzande op bezoek komt. De ploeg uit het Westland heeft er al twee gewonnen wedstrijden op zitten en zaterdag werd thuis gewonnen van Achilles 29. Het is aan Rijsoord om hieraan een einde te maken. De wedstrijd begint om 14.30 uur op het sportpark aan de Vlasstraat.

Tekst: Wim de Rooij
Foto’s: Leen Kruithof