Sport

Rijsoord pakt drie belangrijke punten

Rijsoord heeft zich zaterdag 18 mei 2024 in Alblasserdam een uitstekende dienst bewezen door met 0-2 van De Alblas te winnen. Natuurlijk staat de loodzware thuiswedstrijd tegen IFC nog op het programma, maar de ploegen onder Rijsoord moeten ook eerst maar eens zien te winnen om de Kraaien van de veilige achtste plaats te verdringen. Dus nog een spannende laatste competitiewedstrijd voor meerdere ploegen. ‘Man of the match’ mag Jesse Verveer deze wedstrijd wel worden genoemd, want hij had enkele prima reddingen en stopte een strafschop van Jari Zijderveld.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er de huldiging van Jeffrey Gelderblom en Thomas Huizenga, omdat zij 250 wedstrijden in het eerste elftal van De Alblas hebben gespeeld. Daarna kon de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Kevin Konings losbarsten en voordat iedereen zijn plek langs het veld had gevonden lag de bal al in het doel van De Alblas, 0-1. Het was Danny Haasdijk, die binnen de dertig seconden vanuit buitenspelpositie alleen op doelman Rene de Ruiter mocht afgaan en hem daarbij kansloos liet. Dit tot grote vreugde van ook de bank met reservespelers en het tekent dat zowel spelers als reservespelers allemaal naar een wedstrijd toeleven. Een droomstart voor Rijsoord en de ontlading was groot, ook bij de meegereisde supporters. Kennelijk was assistent-scheidsrechter Peter van Middelkoop nog niet helemaal wakker door de buitenspelpositie van Haasdijk over het hoofd te zien. Hij revancheerde zich later in de wedstrijd om bij een uitval van Lulu Statia voor buitenspel te vlaggen, terwijl het in dat geval zeker niet zo was. Maar na de wedstrijd maalde niemand van Rijsoord daar meer om. De Alblas probeerde snel de gelijkmaker te maken, maar stuitte steeds op de onverzettelijke verdediging. En toen er na tien minuten door Youri Groenendijk een vrije schop mocht worden genomen was het Jesse Verveer, die de bal prima stopte. Na ruim een half uur had Rijsoord zomaar weer de schlemiel van de competitie kunnen worden toen Vince van Nes een onnodige overtreding in het strafschopgebied maakte. Sta je na een prima start nog steeds voor en dan zal een penalty de tegenstander weer in het zadel kunnen helpen. Maar Jari Zijderveld had buiten Jesse Verveer gerekend, die de strafschop naast het doel tikte. Hiermee werd hij steeds meer een behoorlijke sta-in-de-weg voor de thuisploeg. De belangen in dit soort wedstrijden zijn groot en dan kan het af en toen wat onvriendelijk worden, zoals de botsing tussen Francesco Messina en een kop grotere Youri Groenendijk. Gelukkig was de scheidsrechter attent en konden we al snel weer naar een voetbalwedstrijd kijken.


Weer snel doelpunt

En na de thee werd door Rijsoord weer razendsnel gescoord. Na twee minuten kon Lulu Statia over rechts oprukken en hij speelde de bal naar Casper Gerritse om zichzelf daarna weer in een kansrijke positie te brengen. Casper Gerritse speelde de bal breed op Statia, die daarna alleen voor doelman De Ruiter kwam; 0-2. De Alblas moest wel de aanval zoeken, want met een nederlaag kon het team ook in de gevarenzone komen. Er kwamen wel kansen, maar de verdediging van Rijsoord gaf zich niet gewonnen. En daar waar de kans reëel werd, had de thuisploeg moeite om tot een goede afronding te komen. De beste kans kwam met nog een kwartier te spelen en in een scrimmage voor het doel van Jesse Verveer kwam de bal op de lat terecht en in de rebound ging de bal naast het doel. Rijsoord moest nog opletten, want ook tegen De Zwervers werd in de laatste minuten een ogenschijnlijke 0-2 voorsprong uit handen gegeven. Vijf minuten voor het officiële einde van de wedstrijd nog een prima kans voor Bryan Jongeneel, maar ook hij vond Verveer op zijn weg. Na nog zes minuten extra door te laten spelen floot scheidsrechter Konings de wedstrijd af en kon Rijsoord een klein feestje bouwen. Vanuit de kleedkamer klonk het clublied van de Kraaien en ook de dj op het terras liet het ‘Kraaienlied’ horen. Dit als voorloper op de feestavond, die als afsluiter van de festiviteiten rond het 100-jarig bestaan van de v.v. Rijsoord op het Kraaiennest wordt gehouden. 

Volgende week staat de volgende finale op het programma als IFC op Rijsoord wordt ontvangen. De ploeg van Ron Timmers uit Hendrik-Ido-Ambacht kan niets meer bereiken en hopelijk biedt dit Rijsoord de gelegenheid om tot een goed resultaat te komen. Rijsoord zal daarbij van eigen kunnen moeten uitgaan, want de Ambachters zullen niets cadeau geven. 

Opstelling: Jesse Verveer – Timo Versteeg – Kevin Versteeg – Vince van Nes – Chakib Lechheb – Francesco Messina (67. Damian Muller) – Lulu Statia – Danny Haasdijk – Stefan Havelaar – Casper Gerritse (67. Enriqué Edomaruse) – Anass Rachidy.

Door Wim de Rooij
Foto’s: Leen Kruithof