Rijsoord redt het niet en keert toch weer terug naar de eerste klasse

Het kon de laatste weken nog alle kanten op, handhaven, degraderen of nog een herkansing. Het werd dus uiteindelijk de herkansing om te strijden voor een verlenging van het verblijf in de hoofdklasse. In de eerste finalewedstrijd om dat ticket veilig te stellen ging het helaas mis. Flevo Boys won de wedstrijd met 3-1 en mag volgende week tegen Brielle proberen te promoveren.

Pas afgelopen woensdag werd de tegenstander van vandaag bekend. Flevo Boys uit Emmeloord. De onverwachte overwinning van AFC op Rijnvogels zorgde er namelijk voor dat Rijsoord een busreis naar Emmeloord mocht maken terwijl al een beetje rekening was gehouden met Deto uit Vriezenveen. Maar goed, ook dit was een voor “de kraaien” onbekende tegenstander. Maar wel een tegenstander van formaat. Vorig jaar weliswaar gedegradeerd, na een negenjarig verblijf in de hoofdklasse, had men eigenlijk een prima seizoen in de eerste klasse D. Uiteindelijk werd de ploeg tweede. En hoewel misschien gefrustreerd dat het net niet lukte om kampioen te worden, het verschil was slechts drie punten, zouden ze deze wedstrijd voortvarend aanpakken.
Al in de derde minuut kwam Flevo Boys op een 1-0 voorsprong. Balverlies op het middenveld werd genadeloos afgestraft door Madih Doufikar. De speler die Rijsoord pijn zou blijven doen. Want nog voor het eerste kwartier voorbij was was het wederom Doufikar die alleen op Michael Bekkers af mocht gaan en hem op een wonderschone manier wist te passeren. Zijn met veel gevoel ingeschoten bal verdween achter de kansloze doelman. Het was overigens aan dezelfde Michael Bekkers te danken dat het voor de rust geen 3-0 werd. Rijsoord leek dus vanaf het begin door de vroege achterstand achter de feiten aan te lopen. Er was veel goede wil maar de overtuiging ontbrak en Flevo Boys had natuurlijk met de snelle voorsprong die overtuiging wel. Pas in het laatste kwartier van de eerste helft werden de “Kraaien” gevaarlijker. Dat resulteerde vlak voor rust zelfs bijna in een aansluitingstreffer. Een kopbal van Niels Groeneveldt kon ternauwernood door doelman Rodney Rosink tot corner worden verwerkt.

Na de rust, met twee ongewijzigde teams, gebeurde er de eerste minuten van alles. Eerst was het weer keeper Bekkers die een wereldredding had op een vlammend schot van Aran Nijboer. Uit de daarop volgende corner raakte Flevo Boys de paal en wist Rijsoord met kunst en vliegwerk en derde treffer te voorkomen. Aan de andere kant was het Mike van Gool die met een vreemd en hoog geschoten vuurpijl keeper Rosink verraste. Maar de bal belandde op de lat. Toch kwam de gewenste aansluitingstreffer. Chris Promes profiteerde van een verdedigingsfout, omspeelde de keeper en zorgde voor weer wat hoop in een goede afloop. Er was nog ruim een half uur te spelen en Rijsoord verhoogde de druk en werd het nog even spannend. Tot echt grote kansen leidde dat echter niet. Verder dan een schot van afstand van Khalid Rahli en een prima mogelijkheid voor invaller Patrick Berends kwam men niet. Vlak voor tijd maakte Madih Doufikar aan alle onzekerheid omtrent de afloop van de wedstrijd een einde en passeerde Bekkers voor de derde keer. De eindstand werd zo op 3-1 bepaald.

En zo eindigt een zo prima begonnen seizoen in mineur. Degradatie is een feit. Voorafgaand aan het seizoen werd Rijsoord misschien wel genoemd als mogelijke degradant. Al leek men de criticasters en zichzelf te verbazen en sprak er tot in de maand maart niemand over degradatie. Helaas is men de “bekende” dip na de winterstop niet meer te boven gekomen. In hoeverre daar de beslissing om in januari mede te delen dat het contract van trainer Gijs Zwaan niet verlengd zou worden toe heeft bijgedragen zullen we nooit weten. Feit blijft dat het uiteindelijke doel om te handhaven in de hoofdklasse niet is gelukt. Daar hoort teleurstelling bij, en die is er natuurlijk ook. Zeker bij de technische staf en de spelersgroep. Het is nu een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen. Toch verdient de technische staf onder leiding van Gijs Zwaan en de spelersgroep een groot compliment over de wijze waarop men dit seizoen met alle daarbij horende “ups” en “downs” lang heeft stand gehouden in de sterke hoofdklasse A en tot op de laatste dag het geloof heeft gehad in een positieve afloop. Een welverdiend dankjewel als afsluiting van dit seizoen is zeker op zijn plaats.

Opstelling Rijsoord – Michael Bekkers – Darlison Gerardus – Niels Groeneveldt- Romain van Bruggen – Mike van Dongen – Ibrahim el Koubai (70e Patrck Berends} – Zepp Jacobs – Donovan Lijoe Anjie – Khalid Rahli – Mike van Gool – Chris Promes.