Rijsoord redt het niet

Het zou vandaag een laatste strohalm geweest zijn, eigenlijk tegen beter weten in. Maar tegenstander Spijkenisse wilde daar niet aan meewerken. Integendeel, ze gingen in dit degradatieduel er uiteindelijk met de volle buit vandoor en wonnen met 1-5. Zij houden hun kansen levend om zichzelf veilig te spelen met als consequentie dat Rijsoord vandaag officieel is gedegradeerd naar de eerste klasse.

Vooraf moest de technische staf eerst aan de slag om de geschorste Danilo Alkema (vijf wedstrijden na zijn rode kaart, maar heeft wel beroep aangetekend) en Angelo Ravenberg (5e gele kaart) te vervangen. Gianni Straal schoof door naar het middenveld en Stefan Havelaar keerde weer terug in het hart van de verdediging.

Het duurde even voordat de wedstrijd echt op gang kwam. De eerste minuten kenmerkten zich dan ook in het misschien voor een degradatieduel wel kenmerkende hotseknots-begonia voetbal. Er was weinig lijn in het veldspel te ontdekken, maar Rijsoord leek het toch als eerste voor elkaar te krijgen. Het was Danny Haasdijk die in het eerste kwartier goed vrijgespeeld werd in de zestienmeter maar zijn geplaatste schot ging net langs de verkeerde kant van de paal. Zou het dan toch nog kunnen? Aan die bespiegeling maakte echter Ryan Purvis een eind. Halverwege de eerste helft schoot hij Spijkenisse eerst op 0-1 en 10 minuutjes later zette hij ook de 0-2 op het scorebord. Dat zou tevens de ruststand zijn.

Rijsoord officieel gedegradeerd

Het geloof, mocht dat er nog geweest zijn, was weg bij de manschappen van Clemens Bastiaansen. Spijkenisse vond het wel best en de wedstrijd leek naar het einde te sukkelen. Toch veerde Rijsoord nog een keer op, want na twintig minuten bracht Gazar Dermendjan onverwachts de spanning in de wedstrijd terug door de aansluitingstreffer te fabriceren. Spijkenisse, weer wakker geschud, zette dat echter met behulp van de invallers recht en scoorde in de laatste tien minuten nog driemaal. Twee goals van Bradley Tuinfort en ééntje van Jawad Ballahsan zorgden voor een 1-5 eindstand.

Spijkenisse heeft nog een ontsnappingsmogelijkheid en houdt door dit resultaat een kans om degradatie te voorkomen, maar voor Rijsoord is het na vandaag een definitief afscheid van de hoofdklasse. Al zouden alle resterende vijf wedstrijden gewonnen worden dan nog is de ‘veilige’ veertiende plek niet meer haalbaar. Natuurlijk, degraderen doe je niet vandaag en het heeft de ploeg in een groot aantal wedstrijden niet meegezeten, maar de plek op de ranglijst liegt niet. En dus daalt Rijsoord na drie vreemde (corona)jaren af naar de eerste klasse.

Met nog vijf wedstrijden te gaan voor Rijsoord in de hoofdklasse wordt volgende week afgetrapt in Gouda tegen de Jodan Boys. Het lijken wedstrijden te worden die er helemaal niet meer toedoen maar de hoop en verwachting is dat spelers en staf op een waardige manier afscheid willen nemen van de hoofdklasse.

Opstelling: Tomas Fernandes – Jardel Drenthe (85. Makeko Koroma) – Romano Niamut – Stefan Havelaar – Jayson Donk (70. Claudio Barros) – Nick Ruigrok – Lorenzo Braaf – Gianni Straal – Maily Lopez – Gazar Dermendjan – Danny Haasdijk.