Rijsoord wint ruim van De Meeuwen

Het was een regelrechte sensatie zaterdagmiddag in Zoutelande. Niet zozeer door het niveau van de wedstrijd, maar wel door twee rode en vier gele kaarten. En door een gemiste strafschop en twee afgekeurde doelpunten, maar ook door vijf geldige doelpunten. Tenslotte door een scheidsrechter, die het bij het thuispubliek al niet goed kon doen en dat voorlopig ook niet zal kunnen. Rijsoord bleef in dit geweld aan de goede kant van de score en wist De Meeuwen met een ruime overwinning dieper in de zorgen te duwen. Aangezien de volgers SHO en Kloetinge ook hun wedstrijd wisten te winnen, verandert er aan de kop van de competitie niets.

Het was deze zaterdagmiddag een dubbelprogramma in Zoutelande. Zowel het eerste als het tweede elftal speelden tegelijkertijd hun competitiewedstrijd tegen De Meeuwen en dus ging de Rijsoordbus afgeladen naar Zeeland. Voor het eerste elftal van Rijsoord was het een wedstrijd van de koploper tegen een in de onderste regionen verkerende tegenstander. Trainer Steef Buijs had voor deze wedstrijd geen al te grote problemen en alleen voor de afwezige Darlison Gerardus moest een oplossing gezocht worden. Stephan Ooms zorgde voor een goede opvulling van die lege plek. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Rembrand Duindam en met hem was de thuisploeg op voorhand al niet echt gelukkig, want onder zijn leiding kreeg De Meeuwen al een berg aan gele en rode kaarten. Het zou deze zaterdagmiddag niet veel anders zijn.

Rode kaart

De wedstrijd begon sensationeel, want al in de vijfde minuut trok Duindam een rode kaart. Het ‘slachtoffer’ was verdediger Stijn Luteijn, die de doorgebroken Khalid Rahli in het strafschopgebied neerhaalde met een rode kaart en een strafschop als gevolg. Het was de scheidsrechter echter ontgaan dat niet Luteijn, maar doelman Jesse Kerkhove de overtreding pleegde. Die ontsprong dus de dans, maar zou later in de wedstrijd alsnog dezelfde kleur kaart voor zijn neus gehouden zien. Tot verbazing van de supporters was het niet Mike van Gool, maar Khalid Rahli die het nemen van de strafschop opeiste. Het was de kans om al snel in de wedstrijd op voorsprong te komen, maar de rappe aanvaller schoof de bal naast het doel. Zoals zo vaak brengen teams, waarvan een speler is weggestuurd, meer passie in het spel dan hun tegenstander. Rijsoord, dat veel in de aanval was, bleef oplopen tegen een groen/witte muur van spelers en aan de andere kant moest uitgekeken worden voor de snelle uitvallen van De Meeuwen met de snelle Menno de Nooijer in de hoofdrol. In de 11e minuut kreeg Kevin Janse een prima kans, maar hij schoot de bal naast het doel. Tien minuten later commotie aan de andere kant, toen een schot van Mike van Gool via de handen van de doelman en de lat al dan niet de doellijn was gepasseerd. Aangezien de doellijntechnologie bij het amateurvoetbal nog niet is ingevoerd was het ‘woord’ aan de neutrale grensrechter. En die was duidelijk en dus geen doelpunt.

Zeven minuten later kwam, tegen de verhouding in, de thuisploeg op voorsprong. Weer was er een snelle uitval over rechts in de persoon van Menno de Nooijer. Desley de Wolf durfde vanwege een al ontvangen gele kaart niet al te hard in te grijpen en dus kon De Nooijer de bal voortrekken, waarna het voor Kevin Janse vrij eenvoudig was om de score te openen; 1-0. Rijsoord zou vrij snel weer op gelijke hoogte komen, toen net buiten het strafschopgebied alweer een overtreding op Rahli was gepleegd. Nadat een eerdere poging van Mike van Gool op niets was uitgelopen, was het nu Khalid Rahli die de vrije schop nam. Via een tegenstander belandde de bal in het doel; 1-1. Rijsoord kon vijf minuten later zelfs op voorsprong komen, maar de bijna op de doellijn staande Mike van Gool kon zijn voet maar niet goed tegen de bal krijgen om hem het juiste zetje te geven. Dus bleef de stand tot aan de rust, met daarbij nog een afgekeurd doelpunt van Rahli, gelijk en was het onvoorstelbaar dat dat nog steeds het geval was.

Prima wissel

Direct na de rust kwam de thuisploeg met de tien man prima uit de startblokken. Het numerieke verschil was niet te zien en Rijsoord moest binnen enkele minuten al twee hoekschoppen weggeven. Na een klein kwartier kwamen de Kraaien bij een snelle uitval op voorsprong. Stephan Ooms en Melvin Zaalman waren bij die aanval betrokken en het was de laatste die een strakke voorzet gaf. Mike van Gool ontving de bal en speelde hem direct door naar Nelson Costa de Brito en die zorgde vrij eenvoudig voor de voorsprong; 1-2. In de 67e minuut wisselde trainer Steef Buijs Mike van Gool voor Jimmy van der Vaart en in dezelfde minuut zorgde die speler voor de 1-3. Het was zijn eerste balcontact! Acht minuten voor het einde spaarde de continue zwaar bekritiseerde scheidsrechter Duindam Alfaro Pentury van de thuisploeg voor het boos wegtrappen van de bal. Het had zijn tweede gele kaart moeten zijn, maar de scheidsrechter streek zijn hand over zijn hart en liet het erbij. Het venijn zou in het slot van de wedstrijd zitten. Nadat een minuut voor het officiële einde alweer een doelpunt van Khalid Rahli werd afgekeurd was er een minuut later een dieptepass, die door doelman Kerkhove kon worden opgevangen. Jimmy van der Vaart ging diep in de hoop dat de doelman de bal niet of te laat onder controle zou krijgen. Met de bal in zijn handen en Van der Vaart voor zijn neus gebruikte de doelman zijn elleboog om wellicht ruimte te creëren. Daarbij raakte hij de aanvaller van Rijsoord en de scheidsrechter legde dat uit als een slaande beweging. Hij had de wedstrijd op dat moment ook kunnen affluiten, maar besloot om voor Jesse Kerkhove rood te trekken en de bezoekers een strafschop toe te kennen. Dit tot grote ergernis van alles wat De Meeuwen een warm hart toedraagt. Romain van Bruggen liet de ingevallen doelman kansloos; 1-4.

Nadat de stofwolken waren opgetrokken ging een tevreden Rijsoord weer terug naar de Vlasstraat. De zes punten ‘in de knip’, want ook het tweede wist de wedstrijd in winst om te zetten, waren daar het meeste debet aan, echter de eerstvolgende wedstrijden zullen weer van een ander niveau zijn. Voor het eerste elftal van Rijsoord betekent dit een bezoek aan Honselersdijk en opnieuw zal het doel zijn de wedstrijd in winst om te zetten.

Opstelling: Ragip Özrak – Desley de Wolf – Romain van Bruggen – Nelson Costa de Brito – Berry de Groot – Khalid Rahli – Mike van Gool (67. Jimmy van der Vaart) – Stephan Ooms – Mike van Dongen – Zepp Jacobs – Mervin Zaalman (62. Casper Gerritse).

Tekst en foto: Wim de Rooij