Sport

Roparun en Keppie gaan meerjarige samenwerking aan

Een keppie voor iedereen. Dat is het doel van Stichting Roparun en Keppie. Met een meerjarige samenwerking moet ervoor gezorgd worden dat deze zachte comfortabele oplossing om natuurlijke warmte vast te houden voor iedereen kosteloos toegankelijk is. Roparun steunt Keppie daarom de komende drie jaar met bedrag van in totaal €75.000,- euro.

Zachte slaapmutjes tijdens de chemotherapie

Koud, onbehaaglijk of kwetsbaar kun je je voelen wanneer je geen haar meer op je hoofd hebt. Helemaal wanneer je haarverlies door een chemokuur op een onnatuurlijk snelle manier is gegaan. Met slaapmuts Keppie biedt Annemieke van Lubeek de oplossing die zij zelf 14 jaar geleden zo miste. “Na een zware stamceltransplantatie vanwege acute leukemie, verloor ik mijn haar. Alles wat ik probeerde om warm te blijven, irriteerde aan mijn hoofdhuid of voldeed niet. Tijdens mijn herstel ben ik aan de slag gegaan met een oplossing, het ontwerp van een zachte slaapmuts”, vertelt ze. Al snel bleek dit een goede oplossing te zijn. Ziekenhuizen en zorginstellingen klopten bij Roparun aan voor donaties, zodat zij de keppies meteen aan de patiënten konden geven.

Lesly Wolters, directeur van Roparun, is onder de indruk van het verhaal van Annemieke: “Dit is zo’n uniek verhaal. Zo zie je dat vanuit leed ook iets moois kan ontstaan. Het is geweldig om te horen dat Annemieke meteen in oplossingen is gaan denken voor de medemens, die ook deze klachten kan ervaren.”

Zowel Lesly als Annemieke zijn trots op deze meerjarige samenwerking: “Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat een keppie voor iedereen kosteloos beschikbaar is. Wanneer de zorgverzekeraar deze kosten niet dekt, betaalt Roparun de kosten voor deze mensen. Een zacht gebaar namens Roparun en Keppie.”

De Oncologiedagen

Om de samenwerking kracht bij te zetten en deze nieuwe werkwijze bekend te maken onder oncologieverpleegkundigen, zijn Roparun en Keppie gezamenlijk aanwezig op de Oncologiedagen in Ede. “Tijdens deze dagen willen we de oncologieverpleegkundigen laten zien hoe de samenwerking eruit ziet en hoe zij in het vervolg een aanvraag in kunnen dienen. Daarnaast kunnen ziekenhuizen en zorginstellingen ook een ‘noodpakketje’ Keppies bestellen om deze uit te delen aan mensen die bijvoorbeeld te ziek zijn om er zelf een te bestellen”, besluiten Lesly en Annemieke.

Over Roparun

De Roparun is een non-stop estafetteloop die jaarlijks tijdens Pinksteren gehouden wordt. Teams lopen en fietsen vanuit Frankrijk en Twente naar Rotterdam. Het geld dat zij daarmee inzamelen wordt gebruikt om het leven van mensen met kanker, voor zover mogelijk, draaglijker te maken. Editie 2024 vindt plaats van 18 tot en met 20 mei. Teams kunnen zich voor de komende editie aanmelden tot en met 31 december via www.roparun.nl.

Foto: Arie Kievit