Sport

Rugby in de Brede School

Tijdens het vierde blok van de Brede School leren tien stoere jongens rugbyen op het Cruyff Court in Slikkerveer. “De jongens hebben de eerste les achter de rug en het ging er stevig aan toe”, zegt Brede School coördinator Max de Vette. 

De eerste les begon met uitleg over de regels van de sport en het verschil met American Football. Na de uitleg startte de warming-up. “Meteen werden hier de eerste beuken uitgedeeld. Beschermd met een kussen stonden twee jongens te wachten om de beuken van de andere jongens te incasseren.” Na de warming-up leerden de jongens overgooien met de rugbybal. “Het lastigste was om de bal niet naar voren te gooien. Dit mag namelijk niet bij rugby.”

Daarna oefenden de jongens met het schoppen van de bal, wat naast het rennen en gooien mag bij rugby. Vervolgens begonnen de oefeningen met tackelen en tegenhouden. Eerst werd er nog met de kussens geoefend. Met een bal moesten de jongens door de muur lopen. “Dit was lastiger dan verwacht, maar toch is het een aantal keer gelukt. Voor de keren dat het niet lukte, moesten de jongens zich opdrukken.” Nadat de oefening goed ging, werd er een wedstrijdvorm gespeeld. De jongens moesten van de ene kant naar de kant lopen zonder getackeld te worden. 

“Naast het fysieke aspect van de sport hebben de jongens ook laten zien dat ze respect hebben voor elkaar. Niemand heeft opgegeven, maar wel alles gegeven. Wij zijn benieuwd naar de volgende trainingen!”, sluit Max af.

Meer weten over de activiteiten van de Brede School? Bekijk www.bredeschoolridderkerk.nl