Sport

Saturnus’72 handballers gaan samenwerken

Saturnus’72 gaat voor het seizoen 2019 – 2020 een samenwerking aan met de handbalverenigingen Conventus uit Zwijndrecht en DES’72 uit Papendrecht. Voor de heren-seniorenteams, heren junioren A.B en C komt er een vergaande samenwerking, waardoor spelers meer mogelijkheden krijgen om door te groeien of een stapje terug te doen. De ploegen gaan spelen onder de naam Handbal Drechtsteden.

De afgelopen jaren kampt de handbalsport in Nederland met een teruglopend aantal mannelijke spelers, zowel in de jeugd als bij de senioren. Dit zorgde er afgelopen seizoen al voor dat Saturnus’72 net niet genoeg spelers had voor twee seniorenteams en zich genoodzaakt zag om samen te werken met DES’72 uit Papendrecht. 

Eenzelfde beeld is zichtbaar bij de jongensteams in de oudere leeftijdscategorieën: afgelopen seizoen waren er in heel Nederland nog maar 35 A-jeugd teams actief! Deze krapte op het gebied van spelers was bij Saturnus ook zichtbaar. De situatie bij Conventus en DES was de afgelopen jaren niet anders: ook bij deze verenigingen kon de handbalsport voor senioren niet op elk niveau aangeboden worden, terwijl ook deze verenigingen moeite hadden om voldoende spelers voor jeugdteams te vinden. Voor het 2018 – 2019 seizoen resulteerde dit op gebied van de senioren al in een eerste samenwerking, met een combinatieteam van Saturnus en DES dat in de breedtesport werd ingeschreven.

Voor het komende seizoen gaan Conventus, Saturnus en DES een vergaande samenwerking aan. Onder de naam ‘Handbal Drechtsteden’ zijn er gezamenlijk vijf seniorenteams en A, B en C-jeugdteams ingeschreven. Bij de senioren zal één team uitkomen in de hoofdklasse, het tweede in de eerste klas, het derde in de tweede klas en twee teams in de breedtesport. De selectie zal onder leiding staan van de trainers André de Waal (coach eerste) en Hans van der Wiel (coach tweede). Er is een brede selectie ontstaan waar spelers van alle drie de verenigingen kunnen doorgroeien. Andersom gaat dit ook op: spelers die nu hoger spelen dan ze zouden willen, kunnen nu een stapje terug maken.

In juni is al een begin gemaakt met de gezamenlijke trainingen en na een korte zomerstop wordt er door de spelers die aanspraak willen maken op een plaatsje in de selectie toegewerkt naar de eerste oefenwedstrijden. Voor het eerste mannenteam is dit zaterdag 31 augustus terwijl het tweede de veldcompetitie gebruikt als opmaat naar de zaalcompetitie.

De dames vallen niet onder de samenwerking en worden, net als vorig seizoen, getraind en gecoacht door Dylan Muller. Bij de damesjeugd is er een voorzichtige stap gezet naar samenwerking met Savosa uit Barendrecht. Zeker is inmiddels dat Laura de Vos de gelederen voor de zaalcompetitie komt versterken. Zij speelde vorig seizoen bij Octopus in Eindhoven. 

In de veldcompetitie komt Saturnus’72 dames uit in de tweede klasse A

  1. D.W.S. 1 – Schiedam
  2. Roda’71/1 – Rotterdam
  3. Saturnus’72/1 – Ridderkerk
  4. Schipluiden 1 – Schipluiden
  5. Stompwijk’92/1 – Stompwijk
  6. VENECO/VELO 1 – Wateringen