Sport

Slikkerveer neemt het op tegen eredivisieclub Excelsior

Op zaterdag 2 juli 2022 speelt SV Slikkerveer haar jubileumwedstrijd tegen eredivisieclub Excelsior Rotterdam. Oorspronkelijk zou het duel al twee jaar geleden plaatsvinden, maar corona gooide roet in het eten.

,,Het gaat er eindelijk van komen inderdaad. Uiteraard zijn we er bijzonder trots op, dat we met Slikkerveer voor het eeuwfeest tegen een club uit de eredivisie mogen aantreden. Voor een groot aantal Slikkerveerders is er een bijzondere band met Excelsior. Dat geldt voor zowel spelers als supporters’’, vertelt William Rijsdijk, voorzitter van de Jubileumcommissie, die zelf met een vaste groep Slikkerveerders ook supporter is van Excelsior en zo ook getuige was in het uitvak bij ADO Den Haag van de bijzondere promotie van Excelsior naar de eredivisie.

Zo braken maar liefst vijf spelers van Slikkerveer via Excelsior door in het betaalde voetbal. Begin jaren ’60 was dat John Balentien, een stevige keeper, die afkomstig was uit Curacao en bij Boele Bolnes was gaan werken, werd naast keeper voor Excelsior ook de doelman van de nationale ploeg van de Nederlandse Antillen. Eind jaren ’80 speelden zelfs drie Slikkerveer in het rood-zwart van de Rotterdams: Steef Buijs, Leo en Edwin van Buren. Op 5 augustus 2011 was het Mick van Buren, die zijn debuut maakte voor de Rotterdammers tegen Feyenoord. Alleen laatstgenoemde is nog steeds actief in het betaalde voetbal en wel actief bij Slavia Praag.

,,Bijzonder is dat er ook nog een speciale voorwedstrijd is komende zaterdag. Om 11.00 uur begint namelijk al de wedstrijd tussen onze JO17-1 en Excelsior Vrouwen uit de eredivisie van de dames. Een tegenstander waar Richard Mank al enkele jaren trainer van is en die was ook vier jaar trainer van onze eigen hoofdmacht, dus een leuk weerzien. Daarna wordt dan om 14.00 uur al de jubileumwedstrijd gespeeld tegen Excelsior, dat al weer net een paar dagen in training is. Onze eigen selectie heeft nog geen vakantie gehad door de promotiewedstrijden tegen het Haagse Laakkwartier en zal fit aan de start verschijnen’’, gaat William Rijsdijk verder.

Ondanks dat corona de oorspronkelijk feestweek van oktober 2020 voorkwam, kan Slikkerveer inmiddels terug kijken op een heel scala aan jubileumactiviteiten, die verspreid over de afgelopen twee jaar toch hebben kunnen plaatsvinden. ,,We zijn nu inderdaad wel aan het laatste drieluik bezig, met de jubileumwedstrijden komende zaterdag 2 juli, een feestavond op zaterdag 3 september en een reünie-avond voor leden en oud-leden op vrijdag 7 oktober. We kijken daarnaast terug op veel leuke activiteiten die we hebben kunnen doen, zoals het uitbrengen van een bijzonder Jubileumboek 100 jaar SV Slikkerveer, een expositie in de Oudheidkamer, een geweldige familiedag voor de jeugdafdeling en de seniorenafdeling en dan ben ik ongetwijfeld nog wel wat vergeten’’, besluit William Rijsdijk, voorzitter van de Jubileumcommissie.

Drie mannen namen op 7 oktober 1920 in het schaftlokaal van scheepswerf Boele en Pot het initiatief voor de oprichting van een voetbalvereniging. Dit waren Janus Sparreboom, Dirk de Koning en Gijs Bouthoorn. De eerste twee werkten bij de nabijgelegen scheepswerf Intermaas (ook bekend als De Maas). Daar trapten ze tijdens pauzes weleens met collega’s tegen een bal.
Voetbal was nog behoorlijk nieuw. Het spel was overgewaaid uit Engeland. Eerst vooral voor de elite, maar gaandeweg kwamen er ook steeds meer arbeidersclubs. Dit hing samen met ontwikkelingen in de maatschappij, die uiteindelijk onder meer zouden leiden tot de invoering van de achturige werkdag.
In hun omgeving reageerden sommige mensen sceptisch op het voornemen van Sparreboom en De Koning om een voetbalclub te beginnen. Zij vonden het veel te kinderachtig dat grote kerels tegen een balletje liepen te trappen. Maar de twee zetten door. Zij vroegen Gijs Bouthoorn, die voordat hij naar Ridderkerk kwam al had gevoetbald, om te helpen. Samen met enkele sympathisanten kwamen zij op donderdag 7 oktober 1920 bij elkaar. In Ridderkerk waren eerder al Hercules (nu RVVH) en de Ridderkerkse Football Club opgericht. Op deze dag werd een nieuwe vereniging aan dit lijstje toegevoegd: de Bolnessche Voetbal-Vereeniging Onze Leuze Is Voorwaarts In Overwinning, kortweg BVV OLIVIO. Later volgde ook de oprichting van de S.V.V. Slikkerveer en in 1941 volgde een fusie van beide verenigingen tot SV Slikkerveer. Als clubkleuren kozen de oprichters van OLIVIO destijds voor rood en zwart. Dat werden voor de fusieclub ook de kleuren waarin voortaan werd gevoetbald.

Foto Jubileumcommissie SV Slikkerveer: Roelie ’t Jong