Sporten, vaccineren en stemmen bij de Wissel: hoe?

Diverse locaties in Nederland worden aangewezen als plek voor coronavaccinaties. Sporthal de Wissel op het Reyerpark is hier een voorbeeld van. Maar de sporthal is naast een vaccinatielocatie ook een stembureau en de thuishal van de K.C.R. korfballers. Wij vroegen voorzitter Erik de Vries hoe deze drie activiteiten samen kunnen gaan op één locatie. 

De keuze voor De Wissel als priklocatie ging in goed overleg. “We hebben vanaf het begin met de gemeente en sportservice overlegd over de consequenties ervan. We wisten sinds januari dat de Wissel de priklocatie zou worden. ” De Vries geeft aan dat de korfbalclub niet betrokken was bij de keus voor de plek. “De gemeente had ook andere locaties op het oog, zoals de Fakkel en een leegstaand bedrijfsgebouw in het centrum. De GGD hakte uiteindelijk de knoop door en ging voor het Reyerpark.” 

De locatie is al geheel ingericht. Sporten in de zaal is dus uitgesloten. Aangezien sporten alleen buiten mag, staat dit het vaccineren niet in de weg. 

Looplijnen 

Wanneer het vaccineren van start gaat, weet De Vries niet. “Daar gaan wij ook niet over. We hebben verder gewoon een fijne samenwerking met de GGD en goede afspraken over looplijnen om verkeersstromen gescheiden te houden.” 

Daarnaast helpen ze ook mee met de catering. “Boven bij de tribune richten we een ruimte in voor het personeel met versnaperingen, koffie en meer. Dan kunnen ze daar even zitten in lunchtijd.” De K.C.R. vrijwilligers zijn, volgens hem, enthousiast om hieraan mee te helpen. “Je levert natuurlijk een bijdrage aan het vaccineren van de bevolking. Dat ze er zin in hebben is logisch na een jaar stil zitten.” 

De verwachting is dat de GGD tot oktober bezig is met vaccineren. “Dat betekent dat als de zaalcompetitie start in november we van de zaal gebruik kunnen maken. Daar gaan we voorlopig in ieder geval wel van uit.” In oktober starten de trainingen en in november volgt de competitie. Ingang 

Op de dag van de verkiezingen kunnen mensen ook terecht in De Wissel om te stemmen. “Dat kan prima samen met het prikken. De ingang voor het vaccineren is aan de zijkant en je kunt de hal verlaten aan de achterzijde.” Zo kun je via de hoofdingang stemmen. “Het clubhuis heeft daarbij ook een eigen ingang waar mensen er via de voorzijde in kunneen en de achterzijde eruit conform de maatregelen.” 

Sporten 

Binnenkort kunnen jongeren tot 27 jaar weer trainen, maar daarmee zijn niet alle obstakels weg. “We moeten door de avondklok op tijd starten en op tijd klaar zijn. Het is nu van belang dat jongelui weer vrienden kunnen ontmoeten en kunnen bewegen.” 

Niet alle selecties kunnen nog meedoen. “De mogelijkheden van volwassenen boven de 27 met het houden van afstand, in combinatie met de kleine groepen die je hebt, is beperkt. We proberen er echter wel over mee te denken en er maximaal invulling aan te geven.” 

Geen vertrekkende leden 

Bij korfbal heb je een zaalseizoen en een buiten seizoen. De eerste helft van het buitenseizoen is in augustus 2020 gestart. Eind oktober is dit gestopt. De zaalcompetitie is geheel geschrapt. “Wellicht dat de tweede helft van het buitenseizoen nog kan doorgaan, maar dat is natuurlijk afwachten. Anders moeten we gewoon door met trainen.” 

Sinds de crisis heeft de club nog weinig last van vertrekkende leden. “Iedereen is gebleven en dat waarderen we heel erg. De binding in de vereniging is goed.” Er kwamen zelfs leden bij. “Patrick Den Hartog is sinds dit seizoen onze nieuwe hoofdtrainer. Hij blijft ook volgend seizoen. Er waren dit seizoen nog weinig mogelijkheden om zijn visie en energie in de hoofdmacht te steken.” 

Reyerpark 

Niet alleen binnen, maar ook aan de buitenkant wordt meegedacht door K.C.R. Zo kijken de verschillende voorzitters ook samen naar het beheer van het Reyerpark. “We letten vooral op de sociale veiligheid en overlast. Daarover zijn we in gesprek met Sportservice.” Hij vult aan met het feit dat Saturnus’72 en Ten Donck ook zullen meehelpen met de priklocaties. “Als wij door het vaccineren te weinig ruimte hebben voor kleedkamers of om te douchen, dan werken we samen om de faciliteiten op peil te houden. Die bereidheid is er zeker.” 

Om binding te houden met de leden worden er diverse online activiteiten ontwikkeld. Een voorbeeld hiervan is een geslaagde pubquiz. Ook in deze lastige tijden doet K.C.R. er alles aan om in contact te blijven met de leden. “Hopelijk worden de maatregelen op korte termijn verruimd zodat ook de leden boven de 27 weer bij de club aan de slag kunnen.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.