Sportvereniging Ten Donck: recreatief korfballen

Wie voor recreatie wil korfballen kan bij Ten Donck terecht. Echter is dat niet het enige waar de club zich mee bezig houdt. Bestuurslid Ambros Christiaanse ondersteunt ook talentvolle spelers die overgaan naar andere clubs om prestatie korfbal uit te oefenen. Daarbij heeft hij ook plannen voor het toevoegen van nieuwe sporten bij Ten Donck. 

Door ziekte was hij een tijd uit de running geweest, maar nu kan hij weer volop vertellen over de club. “Nadat we besloten hadden om niet mee te doen aan de fusie met Sagitta en Bolnes speelden we in de eerste klas.  Op een gegeven moment zijn er basisspelers gestopt en toen is besloten om van wedstrijdkorfbal over te stappen naar recreatief korfballen.” 

Ze spelen nu met één senioren en een aantal jeugdteams in lagere klasse. Prestatie korfbal is over. “Dus zitten we nu meer aan de recreatie kant. Ik denk dat dat voor ons gewoon het hoogst haalbare is. We moeten het ook zo leuk mogelijk maken vóór opkomende jeugdteams.” 

Prestatie

Bij de jeugd is ook een team met potentie. Christiaanse sprak met de groep en kwam tot de conclusie dat ze bij elkaar willen blijven. “Daarom kiezen we voor de recreatie kant. Dat is niet erg. Ik heb ook gezegd dat als je door wilt groeien,  we je helpen om naar een prestatievereniging te gaan. We hebben al enkele spelers naar andere verenigingen begeleid, bijvoorbeeld  Vitesse Barendrecht.”

Daarnaast begeleidt hij de spelers ook nog altijd. “Ik neem contact op met de vereniging of ze daarheen kunnen. Dat hebben we altijd gedaan. Lukt het niet of is het niet leuk daar, dan kunnen ze altijd terug naar ons” De Vitesse spelers komen namelijk nog geregeld langs. “Op de donderdag trainen ze gezellig mee.”

Toernooien

Vroeger waren de toernooien van Ten Donck een fenomeen in korfballand. Door de crisis kunnen er geen toernooien worden gespeeld en/of georganiseerd. “Ik mis dat. Met een grote groep vrijwilligers opbouwen en later ook weer afbreken.” Geregeld krijgt hij nog complimenten over de toernooien uit het verleden. “Ik ben nog van plan om een paar beach korfbal toernooien voor de jeugd, met andere teams, te organiseren. Misschien dat er in de toekomst dus nog een toernooi aankomt.”

Sporthal

Op dit moment deelt de club de sporthal met Saturnus’72 en het Farelcollege. “Nog acht jaar de hypotheek aflossen en dan is hij van ons. Het heeft veel voordelen om het zo te doen. De gemeente keek er ooit met afschuw naar, maar het is toch gelukt.”

Het punt over een eigen sporthal benadrukte hij dertig jaar geleden al. “Ik wilde de kunstgrasvelden in mijn beheer hebben, maar dat werd toen afgewezen. De prijs van de accommodaties gaan omhoog.” Als het aan Christiaanse ligt, wordt er voortaan binnen gekorfbald  en werden alle velden eruit gehaald. “Het is wel fijn dat de huurprijzen door de gemeente bevroren zijn.”

Onderhoud

Een hal vraagt echter ook onderhoud. “We wisten dat er mindere tijden zouden komen. Daarom hebben we reserves opgebouwd. Daar teren we nu op.” De school heeft de meeste bezetting en betaald daarom ook het meest.  Op dit moment wordt de hal namelijk alleen als schoollokaal gebruikt doordat er te weinig ruimte is op het hoofdgebouw vanwege Corona. 

GGD-locatie

Over het gebruik van de locatie zijn onderlinge afspraken met de voorzitter van Saturnus. “De Wissel is bezet als GGD-locatie, onze hal als schoollokaal. ” Zodra de hal gebruikt moet worden voor sport, moet eerst de vloer eruit gehaald worden. “We hebben een speciale vloer laten leggen, zodat de stoelen niet gaan krassen. Dat duurt zo’n twee dagen voor die eruit is, maar voorlopig is hij nog tot april bezet.”

Multisportvereniging

Ten donck valt nu meer onder de categorie multi-sportvereniging. “We hebben niet alleen korfbal, maar ook hockey. We hebben een samenwerking met  Feyenoord  waarbij er bij ons getraind kan worden. Helaas hebben we nog geen hockeyveld. Daarom kunnen er geen officiële wedstrijden  gespeeld worden in Ridderkerk.”

Hij legt uit dat spelers  trainen op Ridderkerks kunstgras en bij Feyenoord  competitie spelen. “Wij bereiden ze voor. Wel hoop ik dat er in de loop van de jaren, naast kunstgrasvelden, ook een hockeyveld bij kan komen.” Momenteel is dat in aanvraag bij de gemeente. “Pas dan kunnen we zeggen dat er een hockeyafdeling is, want dan kunnen we competitie spelen.”


Cricket

Inmiddels is de club ook in gesprek met een cricket vereniging. “Die willen nu in Ridderkerk starten en zoeken nog een veld. We zijn in gesprek om het achterste veld daarvoor te gebruiken.” Voor nu is het afwachten hoe de samenwerking verloopt met betrekking tot de velden en het clubhuis. “Op deze manier zou het een  sportvereniging kunnen worden met diverse takken van sport.”

Daarnaast zijn er ook gesprekken met een badmintonvereniging. “Die is te groot, want die speelt competitie, maar voor het trainen komen er nog elke dinsdag badmintonners langs.” Een andere sport die hij erbij wilt, is flag ball. “Dan moet je proberen om een vlag te stelen. Het is net Amerikaanse rugby voor kinderen.”

Leden

De club bestaat uit 150 leden. “Hij mag groter, maar ik verwacht dat er, in de groep die ik train, al een aantal scheidsrechters en begeleiders zitten.” Hij vertelt dat de club bruist van de energie. “Het is even lastig geweest, maar we komen er bovenop. Korfbal is een klein gedeelte. In de andere sportafdelingen zie ik veel toekomst.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.