‘We zijn echt de grote favoriet voor goud’

Nu er door de corona pandemie geen wekelijkse RidderSportShow is op de zender van Radio Ridderkerk wordt de luisteraar op de hoogte gehouden van de sport en verenigingen binnen de gemeente Ridderkerk met een vast item in Prettig Weekend. Op zaterdag 31 juli 2021 sprak presentator Hans Muntz met Gertjan van der Linden, die eind augustus met de rolstoel basketbalploeg afreist naar de Paralympische Spelen in Tokyo.

De Ridderkerker Gertjan van der Linden is momenteel de bondscoach van het rolstoel basketbal team. Vijftig jaar geleden is Gertjan door een ongeluk zijn onderbenen verloren. Hij heeft van de nood een deugd gemaakt en is vol de sport in gegaan. Hij is lid geworden van ISR (Invaliden Sportvereniging Ridderkerk) en begon met zwemmen bij Poseidon en ook rolstoel basketbal in sporthal De Fakkel.

Gertjan is begonnen met zwemmen bij Poseidon en is daarna vertrokken naar Dordrecht naar Rowic en Drechtsteden. Hij kwam in de nationale selectie terecht en kon bij de Paralympics van 1980 in Nederland meedoen en won daar goud, als jongste deelnemer. Zijn hart lag echter toch bij het rolstoel basketbal. “Ik ben van nature voetballer, dus zocht toch iets in de teamsport,” vertelt Gertjan. Het bleef voor Gertjan niet bij de Paralympics van 1980. “In ’84 was ik nog iets te jong voor het basketbal vonden ze, maar van ’88 tot nu heb ik maar 1 Paralympics gemist en dat was omdat ik gestopt was.”

Op weg naar Tokio

In Tokio zal Gertjan er echter weer bij zijn, wederom met de rolstoel basketbalsters waarvan hij sinds 2011/2012 bondscoach is. “In 2018 resulteerde dat in het wereldkampioenschap, wat uniek is want tot dan toe was nog geen enkel Europees land dat gelukt. Daardoor zijn we ook de grote favoriet in Tokio, maar met twee jaar corona weet je niet wat het zal brengen.” Als bondscoach is Gertjan uiteraard ook verantwoordelijk voor het selecteren van de speelsters, wat soms resulteert in moeilijke keuzes. “Vorige week heb ik de selectie bekend gemaakt, dat is soms moeilijk als je dames af moet wijzen maar het hoort erbij. Ze zijn allemaal zeer gedreven, leven voor hun sport dus dan is het lastig als je ze teleur moet stellen. Maar we gaan nu vol goede moed met 12 speelsters naar Japan. We gaan echt voor goud in Tokio. Voor alle dames is dit echt hun werk. Ze sporten 6 dagen per week en leven voor de sport.”

Videoclip

Een bijzonder project rondom de ploeg is gestart samen met de sponsor, SKO Projectinrichtingen uit Oldenzaal. “De afgelopen tijd hebben we best een stuk commercie gemist op weg naar Tokio door corona. Een van de beste vrienden van de eigenaar, Robert Nijhuis, is Erik, de leadzanger van Enorm. Ze hebben samen een mooi nummer geschreven en Robert had het idee om dat aan ons te koppelen als boost in de rug.” Het nummer gaat over de ups en downs in het leven. “We zijn toen gaan praten en dat klikte enorm. We hebben een videoclip gemaakt en hopen de 100.000 views te halen.”


De corona factor

Op weg naar Japan is daar altijd de factor ‘corona’. “We doen er alles aan om het te voorkomen, maar er komt ook een stukje geluk bij kijken. De crew van KLM moet ook getest worden natuurlijk, dat vond ik wel slordig eerlijk gezegd.” Gertjan laat zich er echter niet door uit het veld slaan. “Zoals ik zei, er komt ook een stukje geluk bij kijken. Wij doen er alles aan, we zijn allemaal gevaccineerd. We gaan van het positieve uit.”

De voorbereidingen zijn verder in volle gang. “We zijn eerder al in het Olympisch dorp geweest, zo’n twee jaar geleden. Toen was het dorp nog niet af, maar je wilt toch bekend worden met de omgeving en de meiden laten zien waar ze voor trainen. Het is niet iets nieuws waar we terecht komen, maar we hebben wel 6 zes speelsters die nog nooit op de Spelen zijn geweest. Dat wordt wel een uitdaging dus, zeker op deze Spelen die zo anders zijn met elke dag testen, wachten op de uitslag enz.” De ploeg komt in een flatgebouw in het dorp terecht waar de speelsters met z’n tweeën op een kamer liggen. “Er zijn ook grote appartementen voor 8 personen, maar wij hebben 2 persoonskamers. De hele flat is Team NL verder, en we mogen inmiddels naar buiten dus dat is fijn.”

“We hebben maar 1 doel”

“We gaan er echt met een open mind in. Op 25 augustus 2021 is de openingswedstrijd tegen de VS, dé tegenstander uit de poule dus dan moeten we er gelijk staan. We gaan dan ook niet naar de opening de dag ervoor zodat we vol in de focus kunnen. We zijn daar maar voor één ding, en dat is die medaille om onze nek hangen.”

Alle wedstrijden van de Paralympics worden live uitgezonden op de website van de NOS. Twee maal per dag is er een Paralympisch journaal op de TV zender.

Op zaterdag 31 juli 2021 was de laatste bijdrage van de RidderSportShow in het wekelijkse radioprogramma Prettig Weekend. Op zaterdag 14 augustus 2021 opent de RidderSportShow het seizoen traditiegetrouw vanaf het Ridderkerk Toernooi. Dit jaar op het sportpark van vv Rijsoord. Vanaf begin september keert de RidderSportShow terug op zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Gertjan van der Linden in gesprek met Hans Muntz

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.