Waterschaps- en Provinciale verkiezingen 2023

Partij voor de Dieren doet mee aan Waterschapsverkiezingen

De Partij voor de Dieren doet op 15 maart 2023 voor het eerst mee aan de waterschapsverkiezingen in Hollandse Delta. Vandaag werd op het partijcongres de kandidatenlijst vastgesteld.

Lijsttrekker in Hollandse Delta is Bart Canton (41) uit Hendrik-Ido-Ambacht geworden. Canton is oud-Statenlid en heeft eerder gewerkt als fractievoorzitter van de Partij voor de Dierenfractie in het Hoogheemraadschap van Delfland. Volgens Canton is er nog veel te doen op het gebied van dierenwelzijn en natuur in het waterschap. “Het water in de Hollandse Delta is overal te vuil.” aldus de lijsttrekker, “Door het gebruik van landbouwgif en kunstmest in de landbouw en vanwege de lozingen door chemiebedrijven zoals Chemours voldoet Hollandse Delta letterlijk nergens aan de minimale eisen. Dat kan en moet beter.”

Op plek 2 staat Lisa Klompenhouwer. Zij is nu werkzaam voor de provinciale fractie van de partij. Volgens Klompenhouwer is het waterschap te weinig bezig met de belangen van alle inwoners van Hollandse Delta. “Gemalen zijn nog te vaak visvermalers en visblokkades. In ons waterschap zijn 5 op de 6 wateren onbereikbaar voor palingen vanwege gemalen en stuwen.” stelt Klompenhouwer, “Bij onze buren van waterschap Zuiderzeeland is slechts 1 op de 10 onbereikbaar. Dat kan ook bij ons.”

Het waterschap is verantwoordelijk voor de waterveiligheid, de waterkwaliteit en het waterpeil. De Partij voor de Dieren vindt dat die verantwoordelijkheid zich ook dient uit te strekken tot de dieren die in en om het water leven. Bij alle taken van het waterschap horen de belangen van dieren en de natuur zorgvuldig afgewogen te worden. Het waterschap maakt zich echter teveel dienstbaar aan de landbouw, het bedrijfsleven en de hengelaars. De uitvoering van het werk van het waterschap gaat daardoor ten koste van de natuur en vele diersoorten.

De kandidatenlijst zoals die vandaag is aangenomen op het partijcongres in haar geheel is als volgt:
1. Bart Canton – Hendrik Ido Ambacht
2. Lisa Klompenhouwer – Hellevoetsluis
3. Sabrina van de Peppel – Hoogvliet, Rotterdam
4. Renate van Broekhoven-Van Mierlo – Den Bommel (Goeree-Overflakkee)
5. Suzanne Onderdelinden – Dordrecht
6. Cees Venderbos-Lambinon – Dordrecht
7. Robert den Boer – Oud-Beijerland (Hoeksche Waard)
8. Alex Faber – Hellevoetsluis
9. Lydia Bekkers – Spijkenisse (Nissewaard)
10. Daniëlle Vol-Van der Holst – Dordrecht
11. Pieter Groenewege – Dordrecht