Weerman op TV

Het is de kijker van TV Ridderkerk ongetwijfeld opgevallen, dat in de afgelopen maanden het dagelijkse weerbericht zeer accuraat wordt voorzien van lokale cijfers en statistieken over het plaatselijke weer. Verantwoordelijk hiervoor is weerman Gert de Bruijn, die al sinds begin jaren 80 interesse heeft in het weer.

Vanaf 1993 worden er ook dagelijks gegevens bijgehouden, in het begin gewoon met pen en papier, maar de laatste jaren is veel veranderd en gaat alles via computers. “Sinds 2008 worden alle weergegevens elke 5 minuten automatisch gemeten en opgeslagen op de computer en doorgestuurd naar verschillende websites. De weergegevens worden verwerkt en doorgegeven aan onder andere HetWeerActueel, een Nederlandse weersite en ook aan Awekas.at, een Oostenrijkse weersite waar honderden weerstations van over de hele wereld hun gegevens aan leveren.

Deze gegevens worden in grafieken verwerkt en die grafieken zijn weer fraai terug te vinden op de eigen website van Gert. “Alles gaat volledig automatisch”, vertelt Gert de Bruijn. Het mooie is dat de weergegevens bij HetWeerActueel ook gebruikt worden door Meteo Consult.

Sinds 2009 maakt hij ook eigen weersverwachtingen, waarvoor Gert cursussen heeft gevolgd bij Meteo Consult. Al 10 jaar geeft Gert de Bruijn zijn informatie ook door aan weerman Ed Aldus van RTV Rijnmond. Deze gebruikt de informatie van alle regio correspondenten in zijn weerpraatjes en voor teletekst pagina 173 van RTV Rijnmond voor de extremen van de regio Rijnmond. Sindsdien is Gert de officiële weerwaarnemer voor Ridderkerk.

“Naast verschillende wetenswaardigheden over het weer is er zoveel informatie terug te vinden. Als je het weer in Ridderkerk wilt weten van 2 jaar geleden, dan kun je dat zo opzoeken op internet. Als je wilt kun je er elke dag heel druk mee bezig zijn’’, licht De Bruijn toe, die in het dagelijks leven werkt bij Justitie.

“Bij TV Ridderkerk proberen we het actuele weerbeeld ook te voorzien van leuke Ridderkerkse weerfoto’s. De kijkers kunnen daarvoor hun foto’s insturen naar weerfoto@rtvridderkerk.nl. Naast foto’s is er ook dagelijks een actueel weerbericht terug te vinden van het weer in Ridderkerk’’, besluit Gert de Bruijn.

De website van het Ridderkerkse weerstation is te vinden via www.weerstationridderkerk.com

Blauwe luchten boven het nieuwe Waalbos in Rijsoord. Foto: Arjan ’t Jong